Naslovnica Život Umro papin izaslanik za Međugorje, bio zaražen koronavirusom

Umro papin izaslanik za Međugorje, bio zaražen koronavirusom

115
foto: medjugorje-info.com

Međugorje — Apostolski vizitator za Međugorje, nadbiskup Henryk Hoser preminuo je u petak uveče u bolnici u Varšavi od posljedica izazvanih zarazom koronavirusa, prenio je portal Klix.ba.

“Nadbiskup Hoser je u posljednje vrijeme bio hospitaliziran na intenzivnome kardiološkom odjelu bolnice u Varšavi (Poljska), gdje je i preminuo”, saopšteno je na internet-stranici medjugorje-info.com.

Penzionisani varšavsko-praški nadbiskup Henryk Hoser proljetos se zarazio koronavirusom, te je u tri navrata bio hospitaliziran.

Papa Franjo imenovao ga je 31. maja 2018. godine apostolskim vizitatorom za župu Međugorje na neodređeno vrijeme. On je u Međugorje stigao u februaru 2017. godine s misijom posebnog izaslanika Svete Stolice za tu župu.

Mons. Henryk Hoser je rođen u Varšavi (Poljska) 27. novembra 1942. godine. Član je Družbe katoličkog apostolata (palotinci). U mladosti je studirao medicinu, te jedno vrijeme radio kao ljekar i asistent na medicinskoj Akademiji. Tokom 1969. godine pristupio je palotincima, a 16. jula 1974. zaređen je za svećenika. U Parizu je učio francuski jezik, te pohađao kurs iz tropske medicine kako bi se 1975. zaputio kao misionar u Ruandu.

Papa Benedikt XVI imenovao ga je 24. maja 2008. nadbiskupom Varšave-Praga u Poljskoj. Pri poljskoj biskupskoj konferenciji obavljao je različite dužnosti, a bio je i član Biskupske sinode o porodici 2015. godine.

(StarMo)