Naslovnica Region Umro Panonski mornar

Umro Panonski mornar

259

Novi Sad — Legendarni jugoslovenski i srpski kantautor Đorđe Balašević preminuo je tokom liječenja od bolesti koju izaziva korona virus, COVID-19, na Kliničkom centru Vojvodine, objavila je Radio-televizija Srbije (RTS).

Balašević je prije nekoliko dana primljen na Infektivnu kliniku gdje je liječen od upale pluća izazvane COVID-om 19.

On se navodno desetak dana liječio kod kuće od simptoma upale pluća, ali je zbog blagog pogoršanja ipak preventivno primljen u Infektivnu kliniku, potvrdila je njegova porodica početkom sedmice.

Balašević je novembra 2019. godine imao infarkt, tada su mu ugrađeni stentovi i morao je da otkaže svoje nastupe, a poslije toga uslijedila je i epidemija korona virusa, pa već duže vrijeme publika nije mogla da ga čuje uživo.

Povodom smrti kantautora Đorđa Balaševića, predsjednik Pokrajinske vlade Igor Mirović uputio je njegovoj porodici izraze najdubljeg saučešća.

“Svojom poezijom i svojom muzikom, Đorđe Balašević je trajno obilježio umetničku scenu ne samo kod nas, već u cijelom regionu, decenijama budeći najdublje emocije slušalaca svih generacija, koji i danas njegove pjesme znaju napamet. Balaševićevim odlaskom, u našoj muzici i u našoj umjetnosti u cjelini ostat će ogromna, nenadoknadiva praznina, ali će on nastaviti živjeti u svojim pjesmama koje su se, odavno, iz bogate umetničke fikcije pretvorile u nezaobilaznu boju ljubavi i ravnice, o kojima je pjevao ljepše i nježnije od bilo koga drugog”, naveo je Mirović u telegramu saučešća porodici, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Jugoslovenski i srpski kantautor, tekstopisac, pjesnik, glumac i reditelj, Đorđe Balašević rođen je 11. maja 1953. godine u Novom Sadu.

Karijeru je počeo prije gotovo četiri decenije u grupi Žetva, s kojim je snimio prvi singl “U razdeljak te ljubim”, koji ga je proslavio.

Napustio je taj bend, kako bi osnovao grupu Rani mraz, čiji su članovi bili i Bora Đorđević koji će kasnije osnovati grupu Riblja čorba i Biljana Krstić.

Nakon dva izdata albuma, Balašević se 1982. godine odlučio za solo karijeru, koju su obilježile stotine hitova popularnih na čitavom prostoru Jugoslavije.

Ukupno je objavio 12 albuma.

Glumio je u nekoliko televizijskih serija, za koje je pisao i muziku.

Singl “Računajte na nas”, iz perioda dok je bio član benda Rani mraz, zabilježio je veliku popularnost u socijalističkoj Jugoslaviji i ostao popularan među publikom cijele bivše Jugoslavije.

Tokom ratova na prostoru bivše zemlje bio je veliki kritičar politike Slobodana Miloševića.

(StarMo)