Naslovnica Mostar Umro je veliki slikar Mostara i Hercegovine

Umro je veliki slikar Mostara i Hercegovine

1121
Jusuf - Jusa Nikšić

Mostar — Poznatu mostarski likar Jusuf-Jusa Nikšić preminuo je jutros u Mostaru.

Nikšić je jedan od najpoznatijih slikara koje je Mostar ikada imao, te jedan od najvećih zaljubljenika u svoj rodni grad.

Jusuf Nikšić je rođen u Mostaru 04.02. 1925. godine. Završio je Državnu školu za likovnu umjetnost u Sarajevu, a studirao je i u Zagrebu, te diplomirao na Akademiji primijenjenih umjetnosti u Beogradu, 1957 godine.

Počeo je izlagati još 1953. godine.

Hercegovački pejzaži u duhu asocijativne apstrakcije su ono po čemu najbolje i pamtimo Jusino stvaralaštvo; koliko osim predivnih slika starog Mostara, Kujundžiluka, stare gradske rampe i mnogih drugih fragmenata prošlosti punih nostalgije za jednim gradom i vremenom kojeg više nema. U svojim novijim djelima Jusa se približava realizmu mada i tu ponovno nadilazimo na susret svjetlosti koja je uvijek spektakularna , treptava sa materinjom, koja je tamna, hladna, mutna. Kao slikar, Jusa Nikšić se povremeno bavio i scenografijom i kostimografijom u mostarskom Narodnom pozorištu.

Jedan je od osnivača mostarske „Novembarske grupe“ osnovane 1975 godine. Zajedno sa rahmetli Icom Voljevicom i pokojnim Vladom Puljićem bio je simbol mostarskih slikara, boema, uvijek za šalu raspoloženih, veselih Mostaraca.

(StarMo)