Naslovnica Život Umro Dragan Vrankić

Umro Dragan Vrankić

983
Dragan Vrankić; foto: arhiva - ilustracija

Sarajevo/Mostar — Dragan Vrankić, bosanskohercegovački političar i istaknuti član Hrvatske demokratske zajednice BiH umro je u nedjelju u dobi od 64 godine nakon duge i teške bolesti, prenosi federalna.ba.

Dragan Vrankić rođen je 1955. godine u Trebižatu, Čapljina. Osnovnu školu i gimnaziju završio u rodnom mjestu, a zvanje diplomiranog ekonomiste stekao je na Fakultetu za turizam i vanjsku trgovinu u Dubrovniku.

Radio je u Energoinvestu na komercijalnim poslovima te u organima uprave, kao pročelnik Odjela za privredu te kao zamjenik načelnika za finansijske i ekonomske poslove u Općini Čapljina.

Funkciju zamjenika ministra finansija u Vladi Hercegovačko-neretvanskog kantona vršio je u dva mandata. U dva mandata također je izabran za zastupnika u Parlamentu Federacije BiH. Između 2003. do 2006. vršio je funkciju ministra finansija i zamjenika predsjednika Vlade Federacije BiH, a od 2007. do 2010. ministra finansija i trezora BiH.

U periodu od 2010. do 2014. bio je zastupnik u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH.

Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH ga je 28. 10. 2015, a Dom naroda 10. 11. 2015. imenovao za generalnog revizora Ureda za reviziju institucija Bosne i Hercegovine, što je bila i posljednja funkcija koju je obavljao.

(StarMo)