Naslovnica BiH Umro bh. ekonomski ekspert

Umro bh. ekonomski ekspert

525

Sarajevo — U Sarajevu je u noći s četvrtka na petak nakon teške bolesti preminuo Nikola Grabovac, bosanskohercegovački ekonomski stručnjak, bivši federalni ministar finansija i trgovine i profesor na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu.

Nikola Grabovac rođen je 1943. godine u Bugojnu, gdje je završio osnovnu i Srednju ekonomsku školu.

Diplomirao je na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu 1965. godine, a magistrirao na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu 1976. godine, gdje je i doktorirao 1988. godine.

Predavao je na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu kao redovni profesor na dodiplomskim i na poslijediplomskim studijima. Obavljao je i dužnost rektora na Otvorenom univezitetu APEIRON u Travniku te rektora Univerziteta Vitez Travnik, a bio je gostujući profesor na više univerziteta u Hrvatskoj, Srbiji i BiH.

Napisao je i objavio više knjiga koje služe kao literatura na Ekonomskom fakultetu, te je autor više studija, analiza i znanstvenih i stručnih radova.

Bio je ministar trgovine u Vladi Federacije BiH (1995.-1997.), ministar finansija, zamjenik premijera Vlade Federacije BiH i član Vijeća ministara BiH (2001.-2002.).

Obavljao je i dužnosti predsjednika Skupštine samoupravne interesne zajednice BiH za ekonomske odnose sa inostranstvom, bio član Privredne komore BiH, član Privredne komore Jugoslavije, predsjednik Skupštine tekstilne industrije Jugoslavije, predsjednik Industrijske konfekcije Jugoslavije i drugo.

Za profesionalni i volonterski rad odlikovan je Ordenom rada sa srebrenim vijencem 1975. godine, a dodijeljena mu je i Nagrada za najboljeg profesora na Ekonomskom fakultetu Sarajevo (studentski izbor).

Komemoracija za Nikolu Grabovca održat će se u subotu, 25. januara, u Komemorativnom centru Bare u 12.15 sati, nakon čega će na istoimenom groblju biti pokopan, prenosi federalna.ba, pozivajući se na agenciju Fena.

(StarMo)