Naslovnica Mostar Umro autor mostarskog suvenira, Bećir Burić – Bura

Umro autor mostarskog suvenira, Bećir Burić – Bura

1078
Bećir Burić - Bura

Mostar — U Mostaru je iznenada u 58. godini preminuo Bećir Burić, autor ključa koji je odabran za službeni suvenir Grada Mostara.

U mostarskoj raji poznat kao “Bura”, dijete je Donje Mahale, medicinski tehničar po školi i primarnom zanimanju, umjetnik po životnom stavu, cijeli rat u Starom Gradu i na mostu, kasnije u ateljeu i bolnici.

Svoj umjetnički nerv ranije je izražavao kroz crtež, akvarel ili ulje na platnu, da bi se kasnije otisnuo i u vode primijenjene umjetnosti. Nekad je imao atelje u srcu Starog Grada, da bi se u zadnje vrijeme povukao na periferiju grada, napravio u hladu voćnjaka u Gnojnicama livnicu i bacio se na posao.

“Ključ meni ima savršenu simboliku, on je kod za rješenje naših zagonetki i problema, a ovaj u na svom vrhu ima Stari most. Ovdje su još grozd grožđa, šipci, smokve, dvije maslinove grančice te privjesak na kojem je vijenac duhana sa natpisom Mostar”, govorio je o simbolici Burić.

Isticao je kako je proces jednostavan, ali zahtjeva maksimalnu koncetraciju, mala nepažnja upropasti cijeli suvenir.

“Tek poslije lijevanja i hlađenja ide kidanje, brušenje, farbanje i desetak finih radnji da ovaj komad metala postane finalni proizvod, još je to sahatak posla najmanje, a kutija je isto ručni rad i zahtjeva više glavobolje nego sam ključ”, isticao je.

Radio je dosta na motivima stećaka, antičkog nakita, replike starih bosanskih novčića, replike novčića cijelog Balkana te mnoštvo sličnih motiva.

(StarMo)