Naslovnica Sport Umrla legenda sportskog novinarstva

Umrla legenda sportskog novinarstva

146

Zagreb — U Zagrebu je u subotu u 93. godini preminula bivša atletičarka i televizijska novinarka Milka Babović.

Zbog zdravstvenih tegoba hospitalizirana je prije dva i po mjeseca u KB Dubrava. Bila je zaražena koronavirusom, prenosi Index.hr.

Milka Babović rođena je 27. oktobra 1928. u Skopju, a u Zagrebu živi od 1948. godine gdje studira kemiju na Tehnološkom fakultetu u Zagrebu. Diplomirala je na Višoj pedagoškoj školi u Zagrebu (1963.) sport i fizički odgoj, hrvatski i njemački jezik. Govorila je engleski i njemački, služila se francuskim i ruskim.

Kao članica Mladosti, bila je atletska reprezentativka Jugoslavije, dvaput svjetska studentska prvakinja u trčanju na 80 metara s preponama (1953. u Dortmundu i 1957. u Parizu). Na EP u Bernu 1954. bila je peta na 80 metara s preponama. Uz to, 17 puta bila je prvakinja Jugoslavije, 27 puta rušila je državni rekord (u nekoliko disciplina), 26 puta bila je članica reprezentacije, dvaput prvakinja Balkana.

U anketi „Sportskih novosti“ gdje glasaju sportski novinari, triput je bila proglašena kao najbolja hrvatska sportašica, dvaput jugoslavenska.

Od 1949. bavi se sportskim novinarstvom kao vanjski suradnik. U početku piše za Narodni sport , kasnije učestvuje u radijskom programu Radio Zagreba, a povremeno sarađuje s Vjesnikom, Slobodnom Dalmacijom, Oslobođenjem i nizom drugih novina. Izuzetno cijeni i poštuje velikoga novinara Hrvoja Macanovića, za kojega kaže da ju je svemu što zna on naučio.

Od 1957. radi stalno na Radio Televiziji Zagreb, prva je sportska reporterka u Hrvatskoj, osnivačica sportske redakcije televizije i njena prva urednica, ujedno prva urednica u cijeloj Euroviziji, sarađuje u svim programima TV Zagreba. Pokrenula je prvo jutarnje vježbanje uz TV ekran (emisija Vježbajte s nama) 1958., a zajedno sa Žuži Jelinek u emisiji Porodica i domaćinstvo je organizirala prvu modnu reviju u studiju (tada je sve bilo uživo, nije bilo tehnologije koja bi to snimila). Sarađuje i na emisiji Pionirski mozaik (Mendo i Slavica) u dijelu o sportu.

Nebrojene reportaže

Nekoliko godina, od 1958. uređivala je emisiju TV Zagreba Telesport, koja se poput nekog javnog okruglog stola aktivno bavila fizičkom kulturom i sportom. Mnogi znani sportisti, treneri, pedagozi, doktori i političari progovarali su u emisiji o rekreaciji, vrhunskom sportu, opasnostima, ljepoti, o dopingu, o školskom sistemu fizičke kulture, o dvoranama, o svemu sportski relevantnom. Zbog specifičnog načina komentiranja postala je zaštitni znak TV prenosa umjetničkog klizanja.

Osim nebrojenih reportaža i javljanja sa svih sportskih događaja širom zemlje, kao reporter i komentator radi i na OI u Rimu 1960. i Muenchenu 1972., na Zimskim olimpijskim igrama u Innsbrucku (1964. i 1976.), Grenoblu (1968.), a na ZOI u Sarajevu 1984. je zamjenica voditelja Press centra. Tokom karijere kao komentator prati atletiku (6 EP), klizanje, gimnastiku, veslanje, konjički sport, skijaško trčanje i brzo klizanje. Za vrijeme OI u Lake Placidu 1980. radi kao instruktor EBU (Eurovizije) u obliku pomoći u organizaciji prenosa s OI. Za potrebe OI u Sydneyu 2000. učestvuje u izradi sistema za praćenje modernog petoboja, a za Salt Lake City (ZOI 2002.) za potrebe sistema praćenja klizanja.

Babović je bila predsjednica Sekcije sportskih novinara Hrvatskog novinarskog društva (danas Hrvatski zbor sportskih novinara) od 1974.-1978, a u dva mandata bila je članica Jugoslavenskog olimpijskog odbora.

(StarMo)