Naslovnica Mostar Umjetnik iz LA ukrasio Univerzitetsku biblioteku

Umjetnik iz LA ukrasio Univerzitetsku biblioteku

504

Mostar — Početkom oktobra 2019., sa novom akademskom godinom, započelo je i oslikavanje murala na zgradi Univerzitetske biblioteke Univerziteta „Džemal Bijedić“ u Mostaru.

Latinoamerički street art umjetnik iz Los Angelesa, Erick Sanchez je, posredstvom Street Arts Festivala Mostar, stigao u Mostar i odabrao kampus Univerziteta kao lokaciju za svoje umjetničko izražavanje.

“Upućujemo zahvale umjetniku Ericku Sanchezu na sedmodnevnoj posjeti i simboličnom muralu koji zgradu Univerzitetske biblioteke čini prepoznatljivom i koji potiče na razmišljanje. Također, srdačno zahvaljujemo direktorici Street Arts Festivala Mostar, Marini Đapić na višemjesečnoj ugodnoj komunikaciji i produktivnoj saradnji, te asistentici i članici Stručnog tima za odnose s javnošću Univerziteta Ingi Kotlo, inicijatorici i koordinatorici ove aktivnosti koja je realizovana uz odobrenje i podršku rektora Univerziteta, prof. dr. Elvira Zlomušice”, poručila je rukovoditeljica Univerzitetske biblioteke, Edita Mulaosmanović, saopšteno je iz Univerziteta “Džemal Bijedić”.

34-godišnji street art umjetnik sa korijenima iz Meksika i El Salvadora, Erick Sanchez, rođen je i odrastao u Los Angelesu (Sjedinjene Američke Države), a u proteklih nekoliko godina putuje po svijetu i oslikava murale. Njegov rad je prepoznatljiv po tome što, umjesto ljudskih glava, oslikava kućice za ptice čime poručuje da su misli i ideje kao ptice – a broj i vrsta ptica ovisi od nas samih, datog trenutka i vanjskih podražaja. Stoga, na zgradi Univerzitetske biblioteke naslikao je upravo djevojku obučenu u boje zastave Bosne i Hercegovine koja drži knjigu u ruci i prema kojoj – zahvaljujući čitanju – hrle ptice, odnosno ideje.

Sam umjetnik je, zadovoljan iskustvom boravka na Univerzitetu, istakao da univerzitetski kampus odiše ljubaznošću i toplinom koju stvaraju studenti/ce i osoblje Univerziteta, te da se osjećao vrlo prijatno i da posebno cijeni gostoljubivost osoblja Univerzitetske biblioteke.

Iz Univerziteta su pozvali sve student(ic)e i građan(k)e da prošetaju kampusom i pogledaju novi mural na staroj zgradi Univerzitetske biblioteke, i, naravno, da pomno biranim knjigama kontinuirano bogate svoju “kućicu za ptice”.

(StarMo)