Naslovnica Život Umjetnica iz Mostara opet u Parizu

Umjetnica iz Mostara opet u Parizu

622

Mostar/Pariz — Već treću godinu zaredom, Arleta Ćehić je jedina bosanskohercegovačka umjertnica koja izlaže na respektabilnom međunarodnom Salonu Réalités Nouvelles, koji je, uz podršku francuskog Ministarstva kulture i komunikacija, održan u velikom pariškom Parc Floral paviljonu od 19. do 21. oktobra.

Jedinstven u svojoj vrsti, Salon Réalités Nouvelles je zamišljen kao susret različitih vidova umjetnosti – slikarstva, skulpture, crteža i novih medija – mjesto razmjene, razmišljanja i konfrontacije, ne samo između umjetnika, već i historičara umjetnosti, likovnih kritičara, kolekcionara i publike.

Naša umjetnica Arleta Ćehić se ove godine predstavila jednim diptihom iz ciklusa “Preko”, koji reflektuje kontemplativni sadržaj njenog istraživanja geometrijskih oblika, prvenstveno kruga i kvadrata. “Sve što se do sad dogodilo, zbir je kontinuiteta i diskontinuiteta. U diskontinuitetu imamo jezgru kontinuiteta. Život kao takav nikad ne umire. Smrt kao takva, dopušta daljnji život”, ističe Arleta Ćehić.

Inače, njeni radovi se mogu klasificirati u dvije etape – prva, ciklusi Totema I i II rađeni u starom željezu koji obuhvataju period od 2006. do 2016., i druga – ciklus Preko, rađen pretežno u drvetu u periodu od 2016. do 2018. godine.

73. izdanje Salona okupilo je značajne umjetnike apstraktne orijentacije iz cijelog svijeta – slikare, vajare, grafičare, te fotografe.

Realizaciju učešća i prisustva naše umjetnice Arlete Ćehić je dijelom omogućilo Ministarstvo za kulturu i sport HNK iz Mostara.

Inače, osim naše umjetnice, iz regiona su se još predstavili umjetnici poput Mice Popića iz Srbije, Beti Bricelj iz Slovenije, Milije Belica iz Srbije, koji živi već dugo u Parizu i aktivan je član Upravnog odbora Realites Nouvelles i četiri umjetnika iz Crne Gore.

(StarMo)