Naslovnica Život Ulična kampanja povodom Dana za ukidanje ropstva

Ulična kampanja povodom Dana za ukidanje ropstva

302
foto arhiva - ilustracija

Mostar — Povodom obilježavanja 2. decembra – Međunarodnog dana za ukidanje ropstva, Udruženje “Novi put” iz Mostara organizira uličnu kampanju od 10 do 13 sati na području Grada Mostara.

Kampanja se organizira uz podršku Mreže bosanskohercegovačkih nevladinih organizacija aktivnih u borbi protiv trgovine ljudima „RING“ i u partnerstvu s udruženjem “Žena BiH”.

Izjave za medije će se upriličiti na Španskom trgu s početkom u 10:00 sati.

Međunarodnim danom za ukidanje ropstva se obilježava usvajanje Konvencije Ujedinjenih nacija za suzbijanje trgovine ljudima i iskorištavanje prostitucije drugih (Rezolucija 317 (IV) od 2. decembra 1949. godine).

Naglašavamo, da borba protiv modernog ropstva nije isključivo odgovornost samo organa vlasti nego i svakog pojednica. Svaki svjestan i odgovoran građanin može da doprinese sprječavanju ovog problema tako što neće biti pasivni posmatrač situacija koje ukazuju na neki od oblika – javili su iz Novog puta.

Bosna i Hercegovina je polazna, odredišna i tranzitna zemlja za djecu, žene i muškarce koji su žrtve trgovine ljudima u zemlji i inostranstvu.

Tokom 2019. godineu BiH je identifikovana61 potencijalna žrtva trgovine ljudima, od togbroja 49 žrtava je bilo ženskog pola, a 36 žrtava je bilo maloljetno. Identifikovane potencijalne žrtve trgovine ljudima su bili prisiljavanena prosjačenje, pružanje seksualnih usluga, proizvodnju pornografskog materijala.

(StarMo)