Naslovnica BiH Ukupno 21 godina zatvora za zločine u Bileći

Ukupno 21 godina zatvora za zločine u Bileći

380
foto arhiva

Sarajevo — Sud Bosne i Hercegovine osudio je u srijedu trojicu pripadnika Vojske Republike Srpske na ukupno 21 godinu zatvora za ratne zločine nad zatočenim Hrvatima i Bošnjacima s područja Hercegovine koje su počinili kao komandir i stražari u zatvoru u Bileći.

Krivično vijeće Suda Bosne i Hercegovine osudilo je nekadašnjeg komandanta straže u zatvoru u Bileći Borisa Bošnjaka na 10 godina zatvora, a stražare Miodraga Grubačića i Iliju Đajića na zatvorske kazne u trajanju od od pet, odnosno, šest godina.

Prema optužnici oni su sudjelovali u premlaćivanju zatočenika u nekadašnjoj kasarni „Moša Pijade” u Bileći, te su omogućavali drugima da ulaze i udaraju zatvorenike, prenijela je Hina.

Bošnjak je, prema optužnici, bio pripadnik Sedmog bataljona Vojne policije VRS-a i obavljao je dužnost komandanta straže u tom zatvoru.

Optuženi su djelimično oslobođeni optužbe da su u okviru širokog i sistemskog napada vojnih, paravojnih i policijskih snaga RS-a, usmjerenog protiv civilnog bošnjačkog i hrvatskog stanovništva općina Mostar, Gacko, Nevesinje, Bileća i Stolac vršili progon te nečovječno postupali u namjeri nanošenja velike patnje kod više osoba čime bi počinili krivično djelo zločina protiv čovječnosti.

Za zločine u Bileći počinjene 1992. godine ranije su pravomoćno osuđeni pripadnici VRS-a Goran Vujović na šest, Miroslav Duka na 12 i Željko Ilić na pet godina zatvora.

Vuković, Duka i Ilić su proglašeni krivim za mučenja, premlaćivanja i zlostavljanje civila bošnjačke i hrvatske nacionalnosti u Stanici javne sigurnosti i Đačkom domu u Bileći.

Jedan od zatočenih je od posljedica premlaćivanja umro.

Za Miroslavom Dukom koji se nije odazvao na poziv sudskih tijela za izdržavanje dvanaestogodišnje kazne, raspisana je potjernica.

(StarMo)