Naslovnica Život Ukrajinski predsjednik: Primite nas u NATO!

Ukrajinski predsjednik: Primite nas u NATO!

293
Volodimir Zelenski

Kijev — Predsjednik Volodimir Zelenski u utorak je pozvao NATO da otvori put za pridruženje Ukrajine zapadnom vojnom savezu, nakon nekoliko dana u kojima je Rusija gomilala vojnike i blizini regije Donbas zahvaćene sukobom.

Izjava Zelenskog izazvala je trenutnu reakciju Moskve, koja tvrdi da bi prijem Ukrajine u NATO mogao dodatno pogoršati situaciju u Donbasu, gdje se nasilje pojačalo u posljednjim danima.

Proruski separatisti bore se od 2014. protiv ukrajinskih snaga u Donbasu, u sukobu za koji Kijev tvrdi da je odnio 14.000 ljudskih života. Ukrajina je izvijestila da su još dvojica njenih vojnika poginula u utorak.

– Prijem u NATO jedini je put za okončanje sukoba u Donbasu – poručio je Zelenski generalnom sekretaru NATO-a Jensu Stoltenbergu u telefonskom razgovoru, navodi se u saopćenju iz ureda Zelenskog. Akcioni plan za članstvo “bit će istinski signal za Rusiju”, kazao je on.

Također je pozvao NATO članice da osnaže vojno prisustvo u regiji Crnog mora.


Stoltenberg je u tweetu izrazio “ozbiljnu zabrinutost ruskim vojnim aktivnostima u i oko Ukrajine i aktuelnim kršenjima primirja”.

(StarMo)