Naslovnica Život Ukrajinska pravoslavna crkva prekida veze s Rusijom

Ukrajinska pravoslavna crkva prekida veze s Rusijom

101

Kijev — Vođe pravoslavnih crkava u Ukrajini koje su povezane s Ruskom pravoslavnom crkvom u petak su usvojile su mjere da prekinu veze s Rusijom zbog njene invazije na Ukrajinu, što je značajan potez protiv Ruske pravoslavne crkve i njenog duhovnog vođe.

Lideri Ukrajinske pravoslavne crkve – Moskovske patrijaršije objavili su to u izjavi na Facebooku nakon održavanja sabora u Kijevu fokusiranog na “pitanja koja su nastala kao rezultat vojne agresije Ruske Federacije na Ukrajinu”.

“Ne slažemo se sa stavom patrijarha moskovskog Kirila… o ratu u Ukrajini”, navodi se u saopštenju, prenio je Radio Slobodna Evropa (RSE).

Ukrajinska pravoslavna crkva – Moskovska patrijaršija do sada je službeno obećala vjernost ruskom patrijarhu Kirilu, koji je izrazio jasnu podršku ofanzivi predsjednika Vladimira Putina u Ukrajini.

Portparol Crkve arhiepiskop Kliment rekao je da je Vijeće naglasilo svoje “potpuno odbacivanje” Kirilovog stava u vezi s ratom.

“Ne samo da nije osudio rusku vojnu agresiju, već nije uspio pronaći riječi za stradalni ukrajinski narod”, rekao je arhiepiskop za AFP.

Kompletan tekst je na ovom linku.

(StarMo)