Naslovnica Život Ukrajina podnosi zahtjev za ubrzano članstvo u NATO-u

Ukrajina podnosi zahtjev za ubrzano članstvo u NATO-u

120

Kijev — Ukrajinski predsjednik Volodomir Zelenski je izjavio da njegova zemlja podnosi zahtjev za “ubrzano” pridruživanje NATO-u.

Njegov komentar u petak, 30. septembra, uslijedio je neposredno nakon što je Rusija objavila da pripaja četiri ukrajinska regiona koje je zauzela tokom invazije i održala referendume koje međunarodna zajednica smatra nelegitimnim.

“Preduzimamo naš odlučujući korak potpisivanjem aplikacije Ukrajine za ubrzano pristupanje NATO-u,” naveo je Zelenski, javlja Radio Slobodna Evropa.

Za sada nije jasno šta bi značila “ubrzana” aplikacija, jer za ulazak u NATO potrebna je jednoglasna podrška članica alijanse.

“De facto, mi smo već dokazali kompatibilnost sa standardima alijanse. Oni su stvarni za Ukrajinu – stvarni na bojnom polju i u svim aspektima naše interakcije”, istakao je Zelenski.

“Vjerujemo jedni drugima, pomažemo jedni drugima i štitimo jedni druge. Ovo je savez,” dodao je.

Zelenski je takođe ponovio svoje obećanje da će ujediniti svu ukrajinsku teritoriju koju sada drži Rusija.

“Čitava teritorija naše zemlje bit će oslobođena od ovog neprijatelja – ne samo Ukrajine, već i samog života, čovječanstva, zakona i istine”, rekao je on.

“Rusija to već zna. Osjeća se naša moć. Vidi da upravo ovdje, u Ukrajini, dokazujemo snagu naših vrijednosti,” istakao je ukrajinski predsjednik.

Odgovarajući na Putinov poziv na pregovore, Zelenski je dodao: “Spremni smo za dijalog sa Rusijom, ali… sa drugim predsjednikom Rusije”.

(StarMo)