Naslovnica Život Ukrajina: Počeo kontranapad…

Ukrajina: Počeo kontranapad…

176
foto: agencije - ilustracija

Kijev — Ukrajina je u ponedjeljak, 16. maja, započela kontranapad na ruske snage na istoku zemlje u blizini Hrakova, drugog po veličini ukrajinskog grada.

Kontraofanzivi prethodile su informacije zapadnih vojnih agencija da je ofanziva Rusije u regiji Donbasa u zastoju, prenosi Reuters, na kojeg se poziva Radio Slobodna Evropa.

Savjetnik ukrajinskog ministarstva unutrašnjih poslova Vadym Denisenko naveo je u televizijskom obraćanju da su borbe u blizini Harkiva “ukrajinska protuofanziva”. “To se više ne može zaustaviti”, rekao je.

Guverner regije Lugansk Serhiy Gaidai ocijenio je da je situacija i dalje teška, te da ruske snage pokušavaju zauzeti grad Sieverodonetsk.

Rekao je da su čelnici Luganske Narodne Republike, teritorija koji kontroliraju separatisti koje podržava Rusija, proglasili opću mobilizaciju. Naveo je da je to situacija “bori se ili budi pogođen”, te da nema drugog izbora.

Na jugu Ukrajine vode se borbe oko grada Hersona, a ruski projektili su pogodili stambena područja Mikolajeva, saopćio je Ured predsjednika Ukrajine.

Nije bilo nezavisne potvrde o izvještajima o borbama o Ukrajini.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je u nedjelju da je ruska ofanziva u regiji Donbasa zastala i da bi Ukrajina mogla dobiti rat.

To je ishod koji je predviđalo nekoliko vojnih analitičara, kada je Rusija, 24. februara, napala Ukrajinu.

Kompletan tekst je na ovom linku.

(StarMo)