Naslovnica Uncategorized Ukrajina optužuje Rusiju: Imamo dokaze!

Ukrajina optužuje Rusiju: Imamo dokaze!

126

Kijev — Ukrajina je u nedjelju saopćila da ima “dokaze”da Rusija stoji iza masivnog kibernetičkog napada”, koji je prošle sedmice uništio ključne vladine web stranice, dok je Microsoft upozorio da bi hakiranje moglo biti mnogo gore nego što se mislilo.

Napetosti su na vrhuncu između Ukrajine i Rusije. Kijev optužuje Moskvu da je okupila trupe na granici uoči moguće invazije. Neki analitičari strahuju da bi cyber napad mogao biti uvod u vojni napad.

Washington je u petak također optužio Rusiju za slanje diverzanata obučenih za eksplozive kako bi organizirali incident koji bi mogao biti izgovor za invaziju na njenog prozapadnog susjeda.

“Svi dokazi upućuju na to da Rusija stoji iza kibernetičkog napada. Moskva nastavlja voditi hibridni rat “, stoji u saopćenju ukrajinskog ministarstva za digitalnu transformaciju, prenosi AFP.

Ministarstvo je pozvalo Ukrajince da ne paničare, rekavši da su njihovi lični podaci zaštićeni.

Svrha napada, dodaje se, “nije samo zastrašivanje društva, već i destabilizacija situacije u Ukrajini, zaustavljanje rada javnog sektora i slamanje povjerenja Ukrajinaca u vlasti”.

(StarMo)