Naslovnica Region Ukrajina: “Neprijateljski čin” Srbije

Ukrajina: “Neprijateljski čin” Srbije

462
zastava Krima; foto: arhiva - ilustracija

Kijev/Beograd — Ministarstvo vanjskih poslova Ukrajine izrazilo je u saopštenju „duboku zabrinutost zbog posjete predstavnika okupacione administracije Krima” Beogradu od 4. do 7. decembra 2019. godine, tokom koje su se sastali sa narodnim poslanicima i održana konferencija “Beogradski dijalog: Konstruktivni odnosi s Rusijom i priznavanje volje naroda Krima”.

„Ukrajina to doživljava kao neprijateljski čin koji krši odredbe Rezolucije 68 Generalne skupštine Ujedinjenih nacija od 27. marta 2014. o teritorijalnom integritetu Ukrajine“, navodi se u saopštenju i dodaje da Kijev tu posjetu kvalifikuje kao pokušaj Ruske Federacije da “legitimiše ilegalnu okupaciju Autonomne Republike Krim”, prenosi Radio Slobodna Evropa.

U saopštenju se navodi da je privremena otpravnica poslova Republike Srbije u Ukrajini Svetlana Košutić u srijedu, 11. decembra pozvana u Ministarstvo vanjskih poslova Ukrajine.

Natalija Poklonskaja, zamjenica predsjednika Odbora za vanjske poslove Državne Dume Ruske Federacije je zajedno sa zvaničnikom Krima Georgijem Muradovim i još desetak krimskih političara 5. decembra bila u Skupštini Srbije na poziv opozicionog pokreta Dveri.

Ona je sa liderom „Dveri“ Boškom Obradovićem, pozirala novinarima ispred zastave krimske oblasti u jednoj od zgrada Skupštine Srbije, u ulici Kralja Milana u Beogradu. Uslijedile su osude Ambasade Ukrajine u Srbiji.

Krim je ukrajinsko poluostrvo koje je Rusija anektirala 2014. godine. Generalna skupština UN usvojila je, ranije ovog mjeseca, rezoluciju kojom “osuđuje rusku okupaciju Krima i grada Sevastopolja i zahtjeva povlačenje ruskih vojnih snaga bez odlaganja”.

(StarMo)