Naslovnica Život Ukop srebreničkih žrtava genocida: Problem nekompletnosti posmrtnih ostataka

Ukop srebreničkih žrtava genocida: Problem nekompletnosti posmrtnih ostataka

84
foto arhiva

Srebrenica — Porodice šesnaest žrtava genocida počinjenog u julu 1995. godine u Srebrenici do sada su dale saglasnost za ukop posmrtnih ostataka njihovih najmilijih na kolektivnoj dženazi 11. jula u Memorijalnom centru Srebrenica – Potočari.

Nekompletnost posmrtnih ostataka i dalje je problem pa se porodice teško odlučuju na ukop. Uglavnom se radi smo o nekoliko kostiju.

“Do ovog trenutka za ukop u mezarju Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari 11. jula ove godine spremni su posmrtni ostaci 16 žrtava. Ovaj broj nije konačan, mogao bi biti nešto veći jer se u Podrinje identifikacionom projektu nalaze posmrtni ostaci još 37 žrtava. Oni su također identifikovani DNK metodom i od strane porodica, međutim, porodice nisu dale saglasnost još uvijek, uglavnom zbog nekompletnosti”, pojasnila je Emza Fazlić, glasnogovornica Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine.

Kako je kazala, isti je slučaj sa još 92 žrtve koje su identifikovane DNK metodom, ali porodice još nikada nisu pristupile zvaničnoj identifikaciji.

“Problem je i nekompletnost posmrtnih ostataka. U nekim slučajevima se radi o samo jednoj kosti ili nekoliko sitnih koščica. Porodice se nadaju da će biti pronađeni i ostali posmrtni ostaci uprkos činjenici da je prošlo jako puno vremena od trenutka ubistva”, istakla je Fazlić.

 

(StarMo)