Naslovnica Politika “Ukloniti asimetriju u nadležnostima Doma naroda FBIH i Vijeća naroda RS”

“Ukloniti asimetriju u nadležnostima Doma naroda FBIH i Vijeća naroda RS”

275
foto: SDA.ba

Sarajevo — Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović primio je danas u posjetu ambasadora Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske u Bosni i Hercegovini Matthewa Fielda, sa kojim je razgovarao o aktuelnoj političkoj situaciji u BiH, ali i pandemiji koronavirusa.

Ambasador Filed je pozdravio odluku Vijeća ministara BiH o usvajanju Programa reformi Bosne i Hercegovine.

Također je razgovarano o daljem putu BiH ka članstvu u Evropskoj uniji, sa posebnim fokusom na ispunjavanje 14 ključnih prioriteta Evropske komisije.

Istaknuto je da će Ujedinjeno Kraljevstvo, iako više nije dio EU, podržavati napore institucija Bosne i Hercegovine na ispunjavanju tih prioriteta.

Izetbegović je upoznao ambasadora Fielda sa aktivnostima na reformi Ustava i izbornog zakonodavstva u Bosni i Hercegovini, istaknuvši potrebu provedbe presuda Evropskog suda za ljudska prava koje ukazuju na diskriminaciju u postojećem izbornom sistemu, te uklanjanja asimetrije u nadležnostima Doma naroda Parlamenta FBiH i Vijeća naroda RS-a.

Izetbegović i Field su razgovarali i o borbi protiv pandemije koronavirusa i mogućnostima da UK pomogne BiH u nastojanju da se u što skorijem vremenskom roku osigura dovoljno doza vakcina za potrebe imunizacije stanovništva, prenose federalna.ba i Fena.

(StarMo)