Naslovnica Mostar Ukinuta presuda za prekid izbora u Stocu

Ukinuta presuda za prekid izbora u Stocu

324

Sarajevo/Mostar — Odlukom Žalbenog vijeća Kantonalnog suda u Mostaru, presuda Općinskog suda u Čapljini u predmet “Kaplan i ostali” je ukinuta, saznaje portal “Avaza”.

Kako je “Avazu” potvrđeno iz Kantonalnog suda u Mostaru, predmet je vraćen na ponovni postupak iz razloga povrede Zakona o krivičnom postupku (ZKP), koje presudu čine nerazumljivom, jer nisu pravilno i potpuno utvrđene relevantne činjenice od kojih zavisi odgovornost optuženih.

Prema toj presudi, podsjećanja radi, zbog nasilnog prekida izbora u Stocu u oktobru 2016. godine, zatvorskom kaznom od dvije godine kažnjen je Salmir Kaplan iz SDA, koji je tada, u ime “Inicijative za Stolac” bio kandidat za općinskog načelnika, dok su Demir Mahmutćehajić iz SDP-a i Ahmed Ljubović iz SDA, koji su, također, bili na izbornim listama “Inicijative”, oko koje su bile okupljene probosanske stranke, osuđeni na godinu i četiri mjeseca, odnosno, 10 mjeseci zatvora.

Oni su se teretili da su na dan izbora učestvovali u uništavanju izbornih materijala, nasilnom upadu u prostorije Općinske izborne komisije (OIK) u Stocu, te u napadu na službena lica, od kojih su dva pretrpjela povrede.

Općinski sud u Čapljini je presudu izrekao 10. januara 2020.godine, a i odbrana i optužba su uložile žalbu

Sjednica Žalbenog vijeća Kantonalnog suda u Mostaru održana je 25. maja.

(StarMo)