Naslovnica BiH Ukinuta ekološka dozvola za malu HE u blizini Sarajeva

Ukinuta ekološka dozvola za malu HE u blizini Sarajeva

97
foto arhiva

Banja Luka — Okružni sud u Banjoj Luci uvažio je tužbu Udruženja „Resursni Arhus centar u BiH“ i poništio obnovljenu ekološku dozvolu za Malu hidroelektranu (MHE) “Slapi” na Kasindolskoj rijeci.

Hidroelektrana je na teritoriji opština Trnovo, Istočno Novo Sarajevo i Istočna Ilidža, u okolini Sarajeva, na području Republike Srpske, pa je nadležan bio sud u Banjoj Luci.

MHE “Slapi” treća je planirana MHE na Kasindolskoj rijeci, a druga čija je obnovljena ekološka dozvola poništena presudom Suda.

Iz Udruženja “Resursni Arhus centar u BiH” napominju da je u toku maja ove godine neformalna grupa građana “STOP izgradnji MHE na Kasindolskoj rijeci” provela građansku inicijativu putem koje je prikupljeno 2.354 potpisa protiv izgradnje MHE “Smar” i “Slapi”.

U sklopu projekata “Eko BiH”, “Lawyers for rivers” i “Misli o prirodi!”, koji finansira Švedska, a implementira Centar za promociju civilnog društva (CPCD), Udruženje “Resursni Arhus centar u BiH,” kao Eko HUB Sarajevo, više od godinu dana pruža besplatnu pravnu pomoć ovoj grupi građana.

(StarMo)