Naslovnica BiH Uhapšena novinarka u Sarajevu

Uhapšena novinarka u Sarajevu

551
foto: RSE

Sarajevo — Novinarka i aktivistkinja iz Sarajeva Nidžara Ahmetašević uhapšena je u subotu (6.mart) u Zagrebačkoj ulici u Sarajevu, javio je Radio Slobodna Evropa.

Iz Operativnog centra Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo (MUP KS) za Radio Slobodna Evropa (RSE) naveli su da je Ahmetašević uhapšena zbog “narušavanja javnog reda i mira” i “činjenja krivičnog djela”. Istaknutno je i da Ahmetašević počinila i “nepoštovanje naredbi službenog lica”, nakon čega je privedena, a o svemu je “obaviješten i sudija za prekršaje”.

Iz MUP-a Kantona Sarajevo nisu željeli iznijeti više detalja o razlozima hapšenja, niti gdje se trenutno Ahmetašević nalazi.

Na Facebook organizaciji regionalne mreže koja se bavi zaštitom prava izbjeglica i migranata Transbalkanska solidarnost, objavljen je video u kojem se vidi šta se događalo prije privođenja.

Nidžara Ahmetašević je dugogodišnja novinarka koja se bavi pitanjem ratnih zločina i prava žrtava. Poslednjih godina je fokusirana na zaštitu prava ljudi u pokretu, a u nedavnoj izjavi za Radio Slobodna Evropa (RSE), govorila je o onom što je vidjela u kampovima u koje su smješteni izbjeglice i migranti.


“Ono što sam vidjela dalo mi je vrlo jasno objašnjenje zašto oni u kampovima ne žele ni mene, ni mnoge druge ljude. To su izuzetno bijedni i nehumani uslovi. A ono što je najveći problem i na što aktivisti u Bosni i Hercegovini već tri godine ukazuju je nasilje koje prema ljudima u kampovima pokazuju radnici privatnog obezbjeđenja”, ispričala je Ahmetašević za RSE u januaru ove godine.

Nidžara Ahmetašević je zbog konstantnih prijetnji koje dobija od nedavno pod zaštitom organizacije Front Line Defenders.

Tim povodom je za bh. portal žurnal.info govorila o pritiscima pod kojima se nalaze aktivistice u BiH koje rade sa ljudima u pokretu.

“Aktivistice u BiH koje upozoravaju na kršenje ljudskih prava prema migrantima izložene su uvredama, prijetnjama, šikaniranju na javnom mjestu. Nazivaju ih najpogrdnijim imenima, uglavnom sa seksualnim konotacijama, prijete batinama, toljagama, objavljuju njihove fotografije i informacijama o njihovim porodicama”, rekla je.

Nidžara Ahmetašević je urednica regionalnog portala Kosovo 2.0.

(StarMo)