Naslovnica BiH Uhapšen, zbog “oštećenja” ploče sa imenom ratnog zločinaca Mladića

Uhapšen, zbog “oštećenja” ploče sa imenom ratnog zločinaca Mladića

113

Istočno Sarajevo — Policija u Istočnom Sarajevu uhapsila je u utorak 30. novembra osobu čiji su inicijali S.M. iz Vogošće, u Kantonu Sarajevo, zbog sumnje da je “oštetila spomen-ploču na Vracama u opštini Istočno Novo Sarajevo na kojoj se nalazi ime osuđenog ratnog zločinca Ratka Mladića”.

“Lice S.M. uhapšeno je zbog osnovane sumnje da je 17. novembra počinilo krivično djelo oštećenje i oduzimanje tuđe stvari” saopšteno je iz Policijske uprave Istočno Sarajevo, prenosi agencija SRNA.

U toku je dokumentovanje predmeta, nakon čega će protiv S.M. Okružnom javnom tužilaštvu u Istočnom Sarajevu biti dostavljen izvještaj o krivičnom djelu.

Spomen-ploča sa imenom Ratka Mladića, koji je pred Međunarodnim sudom u Haagu osuđen na doživotni zatvor za genocid i ratni zločin u Bosni i Hercegovini (BiH), u petak, 26. novembra je očišćena od boje koja je bačena dan ranije.

Ploča se nalazi se na entitetskoj liniji razdvajanja između Sarajeva i Istočnog Sarajeva, nekoliko kilometara od centra glavnog grada Bosne i Hercegovine.

Ploču na Vracama na kojoj se nalazi ime Ratka Mladića je 2014. godine postavila Boračka organizacija Istočno Novo Sarajevo.

(StarMo)