Naslovnica Izdvojeno Uhapšen bivši Trumpov savjetnik u kampanji

Uhapšen bivši Trumpov savjetnik u kampanji

121

Washington — Bivši savjetnik u kampanji američkog predsjednika Donada Trumpa, Steve Bannon uhapšen je u četvrtak zbog optužbi da je počinio prevaru u vezi sa kampanjom za prikupljanje sredstava kojima bi se podržala gradnja zida između Meksika i Sjedinjenih Država, saopštili su iz američkog Ministarstva pravosuđa u četvrtak, prenosi Reuters.

Savezni tužioci na Manhattanu objavili su da je Bannon optužen zajedno sa nekoliko drugih uključujući Briana Kolfagea, Andrewa Badolata i Timothy Shea zbog navodne prevare stotine hiljada donatora kroz crowdfunding kampanju “Izgradit ćemo zid” vrijednu 25 miliona dolara, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Prema optužnici, Bannon je obećao da će 100 posto doniranog novca biti upotrijebljeno za taj projekat, ali optuženi su kolektivno koristili stotine hiljada dolara na način koji nije u skladu sa javnim predstavljanjima organizacije, prenosi AP.

Donatori su vjerovali, piše Reuters, da će novac ići za pomoć izgradnje zida, naveli su tužioci. Međutim, Kolfage, kojeg opisuju kao javno lice i osnivač operacije, dobio je hiljade dolara koje je koristio kako bi finansirao svoj raskošni način života.

Bannon je služio kao savjetnik tokom predsjedničke kampanje Donalda Trumpa kojem je izgradnja zida na granici Meksika i SAD-a bilo ključno obećanje kampanje. Bannon je služio i kao glavni strateg u Bijeloj kući tokom prve godine Trumpovog mandata. Bijelu kuću je napustio u augustu 2017.

Tužioci navode da je Bannon primio više od milion dolara novca od donacija kroz neimenovanu neprofitnu organizaciju.

Bannon se nalazi na čelu neprofitne organizacije pod nazivom ‘Građani američke javnosti’ (Citizens of the American Public), koja je tokom 2018. godine dobila više od 4,4 miliona u donacijama.

Bannon je vodio desničarski medij Breitbart News prije nego što je postao voditelj Trumpove kampanje. Nakon izlaska iz Bijele kuće ponovo se nakratko vratio u Breitbart. Također je radio na promociji desno orijentiranih kandidata i slučajeva u SAD-u, ali i u inostranstvu.

“Osjećam se veoma loše” rekao je Trump novinarima u Bijeloj kući na komentar o Bannonovom hapšenju. “Ne radim sa njim već dugo vremena”, dodao je Trump.

Bannon je posljednji u nizu bliskih Trumpovih saradnika koji se suočavaju sa krivičnim prijavama. Lista također uključuje i bivšeg predsjedatelja kampanje Paula Manaforta, dugogodišnjeg Trumpovog savjetnika Rogera Stonea i druge.

(StarMo)