Naslovnica Mostar Ugostitelji Mostara: Dodatni očaj i beznađe

Ugostitelji Mostara: Dodatni očaj i beznađe

646

Mostar — Udruženje ugostitelja grada Mostara uputila je molbu Ministarstvu trgovine, turizma i zaštite okoliša Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) da im dopusti rad najkasnije do ponedjeljka, 11. maja.

“Primorani smo na ovaj način reagirati na vijest da ovo ministarstvo ne namjerava dopustiti rad ugostiteljskih objekata u Mostaru i cijeloj HNK prije 28. maja, ne navodeći uvjerljive razloge za tu odluku koja je sve članove Udruženja i korisnike naših usluga bacila u dodatni očaj i beznađe. Bez prihoda smo, a hiljade konobara, kuhara i ostalog osoblja vezanog uz našu djelatnost nije u prilici zaraditi hljeb za sebe i članove svojih porodica”, ističu iz Udruženja ugostitelja.

Od kantonalnih vlasti traži se da preispitaju svoju odluku o zabrani rada ugostiteljskih objekata te da im se dozvoli rad od 11. maja, kako je učinjeno u Srbiji i Hrvatskoj ili u Republici Srpskoj.

“Smeta nam činjenica da je Ministarstvo izdvojilo našu djelatnost u situaciji u kojoj je već danima pa i sedmicama vidljivo kako se ljudi okupljaju po javnim prostorima s papirnim i plastičnim šoljicama kafe kupljenim po kioscima, benzinskim pumpama ili čudnim šalterima, a koji su se preko noći pojavili samo za ovu priliku”, navode mostarski ugostitelji.

Dodaju kako pozdravljaju omogućivanje rada nekim drugim obrtničkim i uslužnim djelatnostima, ali zahtijevaju da se ne zaboravi na ugostiteljsku djelatnost te da je se ne diskriminira.

“Svi mi spremni smo poštivati propisane mjere ponašanja i zaštite osoblja i gostiju u vrijeme trajanja epidemije koronavirusa u našem gradu, kantonu, zemlji i cijelom svijetu”, stoji u saopštenju Udruženja ugostitelja grada Mostara.

(StarMo)