Naslovnica Sport UEFA: Još pomjerene Liga prvaka i Evropa liga

UEFA: Još pomjerene Liga prvaka i Evropa liga

409

Nyon — Evropska fudbalska federacija (UEFA) suspendirala je sve utakmice Lige prvaka i Evropske lige do jula zbog pandemije koronavirusa, saopćila je krovna fudbalska organizacija “Starog kontinenta” nakon današnje video konferencije sa svojim članicama.

UEFA je do sada već tri puta odgodila nastavak sezone zbog svjetske krize izazvane pandemijom koronavirusa, a nakon dogovora s predstavnicima 55 nacionalnih saveza odlučila je završnicu evropskih kupova prebaciti za juli i august. To bi trebalo omogućiti domaćim prvenstvima da završe do kraja juna ako je moguće.

Odgođene su i sve utakmice reprezentacija predviđene za juni, uključujući i mečeve play-offa za plasman na Evropsko prvenstvo koje je još ranije prebačeno za iduću godinu. To uključuje i kvalifikacione utakmice za Evropsko prvenstvo žena 2021.

Prvobitni termini play-off susreta bili su u martu, ali su zbog pandemije koronavirusa prebačeni za juni, a novi je termin u drugoj polovini godine.

UEFA je također, odlučila otkazati posljednju fazu Evropskog prvenstva mlađih od 17 godina, zakazano za maj, kao i ono za žensko prvenstvo Euro 19, zakazano za juli.

Završnica UEFA futsal Lige prvaka, zakazana za april2020., odgađa se do daljnjeg.

Izvršni odbor ponovno je naglasio svoju potpunu privrženost licenciranju klubova i finansijskom fair-playu te je zaključeno kako je zbog trenutne vanredne situacije potrebno napraviti određene intervencije kako bi se olakšao rad savezima i klubovima.

IO je podržao prijedlog da se nacionalnim savezima omogući više vremena za okončanje postupka licenciranja, dok se postupak pristupa klubova u Uefina takmičenja ponovno ne definira, prenose uz ostalo federalna.ba i Fena.

(StarMo)