Naslovnica Sport UEFA će ramotriti izmještanje finala LP-a iz Istanbula

UEFA će ramotriti izmještanje finala LP-a iz Istanbula

367
foto: Wikipedia - ilustracija

Nyon — Potpredsjednik Evropske fudbalske federacije (UEFA) Michele Uva potvrdio je u utorak da će krovna kuća evropskog fudbala razmotriti prijedloge da se finalna utakmica Lige prvaka 2020. godine premjesti iz Istanbula, ali i dodao kako ta organizacija “Ne može zamijeniti Ujedinjene nacije.”

Brojni pozivi stigli su u UEFA-u nakon što je Turska pokrenula ofenzivu protiv Kurda u Siriji, a turski igrači vojničkim pozdravom proslavili golove u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo 2020. godine.

“Mi ćemo poštovati autonomiju i nezavisnost sporta, ali sigurno je da ne možemo zamijeniti Ujedinjene nacije, Evropsku uniju, države, ambasadore i druge političke institucije,” poručio je Uva dodavši: “UEFA donosi odluke u saradnji s Izvršnim odborom i predsjednikom”, prenose bh. mediji.

I prije posljednjih incidenata bilo je poziva da se Istanbulu oduzme finale Lige prvaka zbog sigurnosnih razloga.

Finale Lige prvaka 2020. godine trebalo bi se igrati na istanbulskom Ataturk olimpijskom stadionu koji prima 76.000 gledalaca. Ovaj stadion je bio domaćin i Lige prvaka 2005. kada je Liverpool nadoknadio zaostatak od 3-0 s poluvremena i nakon izvođenja jedanaesteraca pobijedio Milan.

(StarMo)