Naslovnica Mostar Udruženje žena iz Gnojnica obilježilo godišnjicu

Udruženje žena iz Gnojnica obilježilo godišnjicu

1095

Mostar — Udruženje žena „Vrba“ u Gnojnicama pored Mostara u nedjelju je obilježilo prvu godinu aktivnog rada. Upriličena je svečanost, kao i “Dan otvorenih vrata“ kako bi svi posjetioci, gosti i prijatelji mogli vidjeti čime se to naše članice uspješno bave.

Udruženje žena „Vrba“ osnovano je u novembru 2018. godine u Gnojnicama. Nakon što je zgrada stare osnovne škole „Gnojnice“ preselila u novoizgrađeni objekat, stara zgrada je ostala neiskorištena i prepoznata je prilika koja je povezala žene ovoga kraja, a to je želja za druženjem, a poslije i za učenjem, sticanjem novih znanja i kreiranja nečeg novog.

Glavni cilj jest predstavljanje žena i njihovih sposobnosti pripreme tradicionalnih hercegovačkih proizvoda od šipka, smokve, trešnje, kao i promoviranje prirodnog liječenja pomoću ljekovitog bilja, putem prirodne kozmetike izrađene od smilja, lavande, kantariona i ostalog bilja karakterističnog za naše podneblje. Naše žene su se afirmisale i u kreaciji i izradi jedinstvenih i zanimljivih rukotvorina kojima se čuva i promoviše tradicija Hercegovine, javljaju iz Udruženja “Vrba”.

UŽ „Vrba“ je već učestvovala u brojnim dešavanjima, poput onih na sajmovima „Dani trešnje 2019“ Mostar, Food fest 2019“ Konjic. Organizovale su humanitarne akcije sa ciljem prikupljanja novca za oboljele sugrađane, odlaske na izlete, edukativna predavanja vezanih za zdravlje, povezivanje sa drugim udruženjima i razmjena iskustava.

“Udruženje teži tome da se svim ženama, omogući šansa za afirmaciju u društvu, da se poveća samopouzdanje, koje u mnogim slučajevima nedostaje ženama domaćicama i ženama uopšte. U ruralnim sredinama poput naše, žene imaju resurse ili jednostavno ideju, ali ne i podršku pri realizaciji. Udruženje je tu da im pruži priliku da zajedničkim djelovanjem, dođu do cilja ili da jednostavno iskoriste priliku za druženje u pozitivnom okruženju”, javili su iz UŽ “Vrba”.

(StarMo)