Naslovnica Mostar Udruženje: Nije tačno da se odustalo od vodovoda na Gubavici

Udruženje: Nije tačno da se odustalo od vodovoda na Gubavici

1089
foto: ilustracija

Mostar — Ekološko-edukativno udruženje Bagrem Gubavica uputilo je medijima reakciju na napise o problemima u provođenju projekta izgradnje vodovoda u povratničkim naseljima Gubavica, Pijesci i Hodbina kod Mostara.

Iz Udruženja navode kako je na jednom od mostarskih portala objavljen članak o tome kako nema ništa od vodovoda na Gubavici, te kako iz tog članka osobe koje nemaju potpune informacije mogu zaključiti da se odustalo od projekta izgradnje vodovodne mreže do svakog stambenog objekta u mjestima Gubavica, Pijesci i Hodbina.

“Istina je da je tender, na koji se autor članka poziva, poništen, ali isto tako je istina da je dana 17. 08. 2020 god Grad Mostar, na portalu Agencije za javne nabavke, objavio obavještenje o nabavci broj 1059-1-3-46-3-52/20 sa nazivom predmeta ugovora ‘Vodovod Gubavica – sekundarna mreža’. Predmet ove nabavke je izvođenje radova na izgradnji sekundarne vodovodne mreže prema projektu izrađenom od strane ‘IPSA’ d.o.o. Sarajevo. Procijenjena vrijednost nabavke je 400.000,00 KM bez PDV-a. Otvaranje ponuda po predmetnoj nabavci je zakazano za 10. 09. 2020 godine”, stoji u dopisu Udruženja Bagrem Gubavica.

Smatraju kako je iz toga jasno da se od vodovoda za naselja Gubavica, Pijesci i Hodbina nije odustalo, te da se taj projekat realizuje dinamikom koja je predviđena od strane Grada Mostara.

“Realizacijom prethodno spomenutog ugovora, u narednim mjesecima, većina objekata će biti priključena na vodovodnu mrežu, te smatramo da će generacijski projekat za ova naselja biti dovršen”, dodaje se u reagovanju tog Udruženja.

S obzirom na to da Ekološko-edukativno udruženje Bagrem Gubavica djeluje i na polju povratka, dodaje se, a da je projekat izgradnje vodovodne mreže jako bitan preduslov potpunom povratku ljudi na svoje prijeratne posjede, smatraju da je njihova obaveza reagovati na spomenuti članak, s obzirom na to da on “nije u potpunosti tačan”.

(StarMo)