Naslovnica BiH Udruženje logoraša Stolac: To je pravosnaža sudska presuda, poštujte je

Udruženje logoraša Stolac: To je pravosnaža sudska presuda, poštujte je

210
foto: Facebook - ilustracija

Stolac — Udruženje logoraša Stolac reagiralo je na jučerašnje saopćenje Hrvatske udruge logoraša Domovinskog rata u BiH, koja je, reagirala na otvoreno pismo Udruženja logoraša Mostar upućeno ambasadoru Izraela za Bosnu i Hercegovinu.

„Umjesto nastavka bilo kakve polemike i subjektivnih doživljaja kako prošlosti, a posebno aktuelnih političkih tema koje opterećuju javnost i građane u našoj državi, mi ćemo se baviti faktografijom, ali i prijedlogom da zajedno pokušamo popraviti status logoraša, jedne od najugroženijih kategorija stanovništva”, navodi Udruženja logoraša Stolac u svom saopćenju za javnost, prenose u srijedu bh. portali, koji se pozivaju na Fenu.

U saopćenju se dalje navodi kako su pravosnažnom presudom Haškog suda od 29. 11. 2017. godine vodeći ljudi tzv. Herceg-Bosne osuđeni na ukupno 111 godina zatvora za ubistva, mučenja, silovanja i teroriziranja civila, etničko čišćenje, pljačku i palež.

„Ovu presudu je donio međunarodni sud kojeg priznaju demokratske zemlje, uključujući Republiku Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu. Dakle, to nije stav nekog udruženja, nego je to pravosnaža sudska presuda. Poštujete je”, poručili su iz Udruženja logoraša Stolac.

Tom presudom je dokazano, navode iz Udruženja logoraša Stoca, da je bilo i zločinačkog poduhvata i agresije na BiH, ali presuda “šestorki” ne znači i osudu čitave Hrvatske ili hrvatskog naroda.

„Mi kao logoraši ne možemo prihvatiti da se na naslijeđu tog UZP-a pokušava praviti izborno zakonodavstvo i budućnost koja je osuđena na ponovne sukobe. Mi ne sporimo da su i predstavnici hrvatskog naroda bili u logorima, ali pozivamo da se činjenično govori o tome, na osnovu presuda i faktografije koja je neupitna. Stoga, pozivamo vas da zajedno pozovemo vlasti i parlamentarce da što prije donesu zakon o žrtvama torture koji će tretirati sve logoraše, bez obzira na njihovu nacionalnost, a kako bi se što prije uklonila ogromna diskriminacija kojoj je izložena ova populacija. Manite se nacionalističkih priča političara, držite se činjenica i pomozite sebi i drugima da naša djeca ne bi proživljavala naše bolne sudbine”, stoji na kraju saopćenja za javnost Udruženja logoraša Stolac.

(StarMo)