Naslovnica BiH Udruženje logoraša Stolac: Gdje idu pare?

Udruženje logoraša Stolac: Gdje idu pare?

437

Stolac — Udruženje logoraša Stolac u saopštenju za javnost poziva krovni Savez logoraša u BiH da se javno izjasni o nepravilnostima u radu Saveza, kao i kontinuiranom zapostavljanju logoraša iz Hercegovine, te da članstvo i javnost upozna o tome.

U saopštenju stoji kako je Savez logoraša u BiH izabrao novo rukovodstvo bez učešća u radu i glasanju legitimnih predstavnika Udruženja logoraša Mostar, Čapljina, Jablanica i Stolac.

“Čak šta više, ova spomenuta udruženja se sistematski zaobilaze, ignorišu se naši članovi, te udruženja ne dobijaju nikakvu pomoć od Saveza, a što im je statutarna obaveza.

Nadalje, pozivamo nadležne institucije da provjere kako je moguće da na skupštinama Saveza nelegalne osobe predstavljaju Savez logoraša HNK, iako su te osobe u februaru 2020. dobile rješenje o gašenju SL HNK, izdano od Ministarstva pravosuđa uprave i lokalne samouprave HNK broj 03-03-05-UP1-155/16-1 od 17.02.2020 godine.

Javno tražimo i odgovor gdje se troše sredstva koje Savez dobija od Ministarstva za pitanja boraca FBiH (180.000 KM, a ranije je bilo 400.000 KM). Mi ne znamo ni ko nas predstavlja, a kamoli gdje idu te pare! Ranije smo pisali i tražili odgovor o statusu bivšeg predsjednika SL BiH Jasmina Meškovića, no nažalost nikakav odgovor do danas nismo dobili”, stoji u saopštenju.

Iz UL Stolac poručuju kako poštuju svu logorašku populaciju i znaju kroz kakve su torture i zločine prošli njihovi sapatnici u entitetu RS.

“… Ali smatramo da krovni Savez logoraša mora brinuti jednako tako i o ogromnoj populaciji, od 15 do 20 hiljada logoraša tzv. Herceg-Bosne koja je kao što je poznato presuđena kao udruženi zločinački poduhvat. Ne tražimo ništa više ni manje od onoga što nam pripada i smatramo da su ovakva udruženja posljednja mjesta gdje bi trebalo biti zloupotreba, kršenja zakona, kao i moralnih prestupa”, navodi se u saopštenju.

Iz Udruženja logoraša Stolac smatraju kako Savez logoraša u BiH treba biti primjer čestitosti i brige za svoje članove, “a ne klub za zloupotrebe od kojeg samo pojedinci imaju koristi”.

“Zato insistiramo da članstvo i javnost budu uključeni u sve procese, kako izborne tako i gdje se troše sredstva za logoraše i sa kojom namjenom. Branit ćemo i nećemo dopustiti da se čast ove populacije ponovo ukalja i obezvrijedi”, stoji na kraju saopštenja za javnost kojeg je u srijedu objavilo Udruženje logoraša Stolac.

(StarMo)