Naslovnica Izdvojeno Udruženje logoraša Mostara pita Tužilaštvo HNK-a…

Udruženje logoraša Mostara pita Tužilaštvo HNK-a…

700

Mostar — Udruženje logoraša Grada Mostara oglasilo se saopštenjem za javnost u povodu druge godišnjice od izricanja presude liderima “Herceg.-Bosne” pred Haškim tribunalom.

“Danas se navršava tačno dvije godine od izricanja presude Međunarodnog suda u Hagu za Udruženi zločinački poduhvat popularno nazvanoj šestorici, koji su personifikacija zločina na prostoru Grada Mostara i Bosne i Hercegovine, a sve s ciljem provođenja politike koja je željela napraviti etnički čist prostora samo za jedan narod.

Mi logoraši Grada Mostara, ćemo biti podsjetnik na to vrijeme zločina i oni koji će opominjati buduće generacije da se izgradnja ‘svoje sreće’ ne gradi na tuđoj nesreći što je i pokazala presuda haškog tribunala. Sljedbenici Tuđmanove fašisoidne ideje ‘humanog preselenja’ na prostoru našeg grada su doživjeli potpuni fijasko koji se ogleda u izricanju presude koja je istorijski fakt i istorijska opomena za sve one koji još žive istu ideju i istu slijepo slijede”, srtoji na početku saopštenja Udruženja logoraša Mostar.

Ističu i kako su kao žrtve koje su preživjele torture u logorima tzv. HR HB razočarani radom svih pravosudnih institucija u Bosni i Hercegovini, čiji je rezultat u kažnjavanju ratnih zločinaca na ovom prostoru poražavajući.

“Prije svega cijeloj javnosti skrećemo pažnju na nerad Kantonalnog tužilaštva HNK, koje svakodnevno svojim aktivnostima pokazuje žrtvama da se zločin isplati, a sve iz trazloga ne provođenja istraga protiv počinilaca ratnih zločina na prostoru Hercegovine. Umjesto da im ova presuda bude poticaj za aktivnije istraživanje počinjenih zločina i procesuiranje zločinaca koji slobodno šetaju gradom i stvaraju osjećaj straha kod žrtava, dešava se obrnuto, ova presuda je bila za iste poticaj da se ti zločini zataškavaju i da se istrage ratnih zločina svedu na minimum.

Postavljamo pitanje Tužilaštvu da li su aktivnosti koje provode na prostoru Hercegovine pokušaj izjednačavanja i pravljenja balansa neprocesuiranjem ratnih zločinaca koji su nas držali zatvorene i pod neviđenim torturama u logorima Heliodrom, Dretelj, Gabela, Ljubuški, Široki, Koštana bolnica i još mnogima koji nisu registrovani kao mjesta zatočenja naših članova?”, pitaju iz Udruženja logoraša Mostara.

Postavljaju i pitanje državnim i federalnim institucijama šta čine na zaštiti logoraša koji su jedina kategorija žrtava rata koja nije prepoznata niti u jednom Zakonu.

“Šta čine na tome kako da žrtve UZP-a uz pomoć tih istih institucija ostvare pravo na naplatu ratne odštete od strane Republike Hrvatske koja je aktivni učesnik UZP-a? Po ko zna koji put skrećemo pažnju svima koji uredno primaju plate za svoj ‘rad’ da su dužni štititi interese svih svojih građana, a posebno žrtava proteklog rata, među kojima su i logoraši da će njihova indolentnost na provođenju zakona biti mrlja na njihovoj savjesti i morat će da shvate da će s naše strane stalno biti opominjani na svoju obavezu brige o žrtvama i procesuiranja zločinaca jer je to jedini način koji može donijeti mir i normalan život na ove prostore”, stoji u saopštenju za javnost Predsjedništva UL Mostar.

(StarMo)