Naslovnica Mostar Udruge neće deponiju na Raškoj gori

Udruge neće deponiju na Raškoj gori

462
foto arhiva

Mostar — “Više ekoloških udruga iz Mostara” usprotivilo se prijedlogu Komisije za iznalaženje nove lokacije mostarskog odlagališta otpada, koje je kao jednu od mogućih lokacija novog odlagališta “odredilo područje Raške gore”.

“Ako bi se deponija gradila na tom području to će biti smrtni čavao u procesu oporavka hercegovačkog sela kao i zdrave poljoprivredne proizvodnje na koju se država, barem deklarativno, poziva”, stoji u zajedničkom priopćenju za javnost, kojeg potpisuje osam mostarskih ekoloških i lovačkih udruga.

Kako navode, “radi se o kraju bogatom prirodnim resursima”.

“Čitav kraj Raške gore, kao i okolnih sela vrijedio je kao prostor na kojem svjedočimo netaknutim prirodnim bogatstvima. Ovaj prirodni biser poprilično je neistražen, a izrazito bogat povijesnim, kulturnim, prirodnim i životinjskim resursima pa je zbog toga sve češće predmet istraživanja avanturista, speleologa, povjesničara, planinara i svih koji u netaknutoj prirodi traže bijeg od svakodnevnice”, dodaje se u priopćenju.

Pored toga, udruge navode kako se to područje nalazi u neposrednoj blizini Neretve te bi i najmanja pogreška pri upravljanju odlagalištem mogla dovesti do ekološke katastrofe.

“Problem odlaganja otpada i deponija Uborak ne rješava se tako što se problem iz jednog dvorišta prebaci u drugo i odgovorno tvrdimo da nikada nećemo dozvoliti da ekološki biser poput Raške gore postane odlagalište otpada”, poručile su udruge Lovačko društvo “Jarebica” Mostar, Biciklistički klub Mostar, Ekološka udruga za razvoj i očuvanje tradicije i okoliša Raška gora, “Planinica” Mostar, “Suze svetog Lovre” Mostar, “Grab” Mostar i Ekološka udruga “Vrdi” Mostar.

(StarMo)