Naslovnica Mostar Udruga roditelja: Zašto cijeli razred u izolaciju?

Udruga roditelja: Zašto cijeli razred u izolaciju?

437
foto: Fena

Mostar — Udruga roditelja “Naša djeca 2014” smatra kako instrukcijama, koje je ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK Rašid Hadžović poslao školama prema preporukama kriznih štabova, nije na zadovoljavajući način definirano postupanje s djecom u okolnostima koje se mogu očekivati tokom odvijanja nastave u predstojećoj školskoj godini, izjavila je u Mostaru glasnogovornica navedene Udruge Mirjana Laganin.

S ciljem boljeg i jasnijeg definiranja mjera koje će vrijediti u vanrednim okolnostima pandemije Udruga roditelja “Naša djeca 2014” zahtjeva izjašnjavavanje epidemiologa o okolnostima pod kojim se provodi samoizolacija učenika, s posebnim naglaskom na uslove koji iziskuju testiranje na virus, izjašnjavanje porodičnog ljekara o simptomima zbog kojih se dijete treba podvrgnuti ljekarskom pregledu te zbog kojih dijete treba opravdano izostati s nastave.

Također zahtijevaju izricanje mjere samoizolacije samo zaraženom djetetu, a ne svim učenicima u grupi odnosno razredu, te poštivanje, bez izuzetka, instrukcije vezane za osiguranje propisanih higijenskih uslova u školama. Traže dostavljanje podataka iz evidencije škola o broju zaprimljenih izjava roditelja koji žele da njihova djeca pohađaju nastavu na daljinu, te da se nastava na daljinu organizira isključivo u uslovima općeg karantenina prema rezultatima peticije za povratak djece u školske klupe provedene među roditeljima u augustu ove godine.

Doktorica medicine i specijalista anestezije, reanimacije i intenzivnog liječenja i članica Udruge “Naša djeca 2014” Borislava Šarić kazala je kako se sve “moglo napraviti puno bolje da smo se ranije organizirali i bili raspoloženi za dijalog”.

Naglasak stavlja na epidemiološke odredbe koje je dobila svaka škola, prema kojima ukoliko jedan učenik bude pozitivan kompletan razred ide u samoizolaciju.

– Kolege bi trebale razmisliti o promjeni toga jer u tom slučaju znači da ćemo u vrlo kratkom roku završiti na platformi i na online nastavi. Također, povećat će opterećenje na porodičnu medicinu, na zdravstveni sistem, a samim tim i na zavod koji će biti u većem trošku jer će određeni broj roditelja morati otići na bolovanje jer neće imati gdje ostaviti dijete uzrasta 6, 7 i 8 godina. U tom slučaju takvo dijete ne može ići u produženi boravak. Još uvijek porodični ljekari nemaju šifru pod kojom bi slali takve roditelje na bolovanje i ti roditelji su u šah- mat poziciji – izjavila je novinarima Šarić, prenose bh. portali, pozivajući se na Fenu.

Smatra kako bi u samoizolaciju trebao ići samo pozitivan učenik i u eventualnom slučaju razvoja simptoma i drugi učenik.

Kaže kako će kao roditelj radije pristati na opciju da njenih četvero djece nose masku za vrijeme boravka u školi nego da idu u izolaciju, pozivajući se pri tom na preporuke Zdravstvene organizacije o zaštiti od koronavirusa prilikom nošenja maske.

Član Upravnog odbora Udruge Naša djeca 2014 Jurica Milinković istakao je kako su roditelji jednako zbunjeni kao i uposlenici škola. Pozvao je roditelje da se uključe u vijeća roditelja kako bi doprinijeli kvalitetu obrazovanja.

Pozvali su ponovo Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK, kantonalni Zavod za javno zdravstvo, Pedagoški zavoda i Zavod za školstvo Mostar, Aktiv ravnatelja HNK i Sindikat učitelja HNŽK te zatražili pojašnjenja instrukcija o organizaciji nastave i ponuđenih modela održavanja nastave.

(StarMo)