Naslovnica Mostar Udruga roditelja podržala Sindikat učitelja HNK

Udruga roditelja podržala Sindikat učitelja HNK

271
foto: ilustracija

Mostar — Udruga roditelja Naša djeca 2014 objavila je u četvrtak na svojjo Facebook stranici otvoreno pismo Ministarstvu obrazovanja HNK-a, Kriznom štabu Ministarstva zdravstva HNK-a, te aktivu direktora HNK-a.

Otvoreno pismo objavljeno je samo dan nakon što se oglasio Sindikat učitelja HNK, koji tvrdi da se namjeravaju uvesti dodatne mjere u školama, uključujući i ponovno uvođenje online nastave.

“Kao i mnogo puta do sada, suočeni smo s glasinama, koje se nažalost često potvrde tačnima, a tiču se obrazovanja NAŠE DJECE. Najnovija glasina je da se ponovno planira nastavni proces u grupama ili online i o tome više znaju maloljetni učenici nego njihovi roditelji”, stoji na početku otvorenog pisma.

Iz navedene Udruge traže od vlasti da prestanu “s uskraćivanjem budućnosti NAŠOJ DJECI”.

“Tražimo od Vas da objavite informaciju koliko je djece oboljelo od Covida-19 u ovoj školskoj godini? Koliko je nastavnika oboljelo od Covida 19? Koliko ste sredstava uložili u dezinfekciju školskih objekata, ko je obavlja i kontroliše? Kojim se pokazateljima vodite kada nastavni proces opet želite vratiti u rad u grupama ili online?”, navodi se u otvorenom pismu.

Pitaju i kako direktori mogu prihvatiti procjenu epidemiološke situacije u školama i postoje li stručnjaci za procjenu epidemiološke situacije i jasne smjernice za rad u operativnim timovima?

“Dame i gospodo, nikakvo vraćanje na rad u skupinama ili online nema smisla. To uporno ponavlja i Sindikat učitelja HNK kojem ovim putem dajemo punu podršku, jer im je dobrobit i budućnost NAŠE DJECE najprije u fokusu kada se neumorno zalažu za normalizaciju nastave”, smatraju u Udruzi Naša djeca 2014. iz Mostara.

Pitaju i koliko su uopšte validna svjedočanstva, jer su pojedina djeca više izostajala s nastave nego što su je pohađala, te pitaju i kako se uopšte može mjeriti i upoređivati znanje djece iz HNK u odnosu na djecu iz susjednog kantona, u kojem je nastava izvođena svakodnevno i s dužim satima?

“Jeste li proveli anketu među profesorima, učiteljima, roditeljima, djecom o zadovoljstvu kvalitetom nastave? Jeste li testirali znanje učenika? Ako smatrate da nemamo uvjete za izvođenje normalnog nastavnog procesa u HNK, prekinite školsku godinu i djeci zaključite ocjene. Nemojte djeci nuditi privid nastave po online ili inom modelu, jer će onda bojkot biti model koji ćete dobiti od roditelja”, stoji uz ostalo u otvorenom pismu koje je na Facebooku objavila Udruga roditelja Naša djeca 2014.

(StarMo)