Naslovnica Mostar Udruga roditelja: Nastava u HNK da se odvija isključivo u školi

Udruga roditelja: Nastava u HNK da se odvija isključivo u školi

402

Mostar — Udruga roditelja “Naša djeca 2014” pokrenula je peticiju s ciljem povratka djece u školske klupe, naglašavajući kako djeca nisu glavni prenosioci koronavirusa, niti su izloženi najvećem riziku, a da najviše ispaštaju u trenutnoj situaciji.

O utjecaju koronavirusa na ekonomsku situaciju i obrazovni sistem razgovarali su s Vjekoslavom Domljanom, uglednim bh. ekonomistom koji im je objasnio koliko košta izostanak djece i nastavnika iz škole, saopćili su iz Udruge.

“Tri četvrtine od ukupno 1,5 milijardi djece je zbog koronavirusa ostalo van škola. Norveška istraživanja pokazuju trošak od 173$ dnevno po djetetu za vrijeme zatvaranja predškolskih, školskih i srednjoškolskih ustanova i to po konzervativnim izračunima. Trošak se prvenstveno odnosi na izgubljenu buduću zaradu učenika zbog slabijeg obrazovanja, te u manjoj mjeri na gubitak na produktivnosti roditelja učenika”, podvukao je Domljan, prenose bh. portali, pozivajući se na Fenu.

Prema njegovim riječima, i istraživanja u Engleskoj su pokazala kako direktni troškovi izgubljenog nastavničkog inputa samo u javnom sektoru (a privatni je dvostruko veći) iznose jednu milijardu funti sedmično, odnosno 50 milijardi funti godišnje.

“Nažalost, istraživanja za BiH ne postoje niti se, koliko je poznato, iko time bavi”, napomenuo je Domljan.

Dodao je kako navedene situacije imaju za ishod slabije rezultate učenika, što najviše pogađa učenike od prvog do četvrtog razreda osnovne škole.

O ekonomskoj situaciji u zemlji kazao je kako slijedi teško i zahtjevno razdoblje.

“Bosna i Hercegovina je patila od ekonomskih neravnoteža i prije izbijanja pandemije koronavirusa. Pandemija će duboke strukturne neravnoteže još više produbiti. Pored postojećih neravnoteža pojavit će se druge, na primjer fiskalna. Potom će se javiti finansijska, jer će biti problem finansirati budžetske deficite. Tako će se ono što je počelo kao zdravstvena kriza u BiH na kraju pretvoriti u ustavnu krizu, tim prije što idu lokalni izbori, pa će političari i sami gurati zemlju u tom pravcu. U tom kontekstu obrazovanje je samo najnovija žrtva, kao što će nova školska/akademska godina jasno pokazati”, mišljenja je Domljan.

Udruga roditelja “Naša djeca 2014” od nadležnih institucija Vlade HNK-a, kantonalnog Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta, Ministarstva zdravstva, rada i socijalne zaštite HNK-a, Kriznog štaba, gradonačelnika i načelnika općina u Hercegovačko-neretvanskom kantonu traži da se nastava odvija isključivo u školi, osim u slučaju općeg karantina, navodi se u saopćenju.

(StarMo)