Naslovnica BiH Učesnici sastanka kod Dodika “opomenuti”

Učesnici sastanka kod Dodika “opomenuti”

315

Sarajevo — Na adrese učesnika nedavnog sastanka sa Miloradom Dodikom u Istočnom Sarajevu stiglo je pismo koje potpisuju ambasador EU u BiH Johann Sattler, šefica OSCE-a u BiH ambasadorica Kathleen Kavalec i otpravnica poslova Ambasade SAD u Sarajevu Ellen Germain.

Učesnici sastanka su u pismu “opometnuti da kao rukovodioci službi moraju biti nezavisni od političkog uticaja i da se klone bilo kakvih aktivnosti koje mogu da dovedu u pitanje njihovu nezavisnost” – prenosi N1.

U pismu se također ističe da je “neprihvatljivo i za Bosnu i Hercegovinu i za njen evropski put da su učestvovali na političkom sastanku koji ozbiljno dovodi u pitanje njihovu nezavisnost i nepristrasnost”.

Visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko ranije je ocijenio da se skup koji je organizirao Milorad Dodik 20. februara u administrativnom centru Vlade RS u Istočnom Sarajevu, a kojemu su prisustvovali zvaničnici sa državnog nivoa, “de facto ticao provođenja politike Republike Srpske vezane za blokiranje procesa odlučivanja u državnim institucijama”.

Inzko je ocijenio da je prisustvo na tom sastanku neprihvatljivo, jer ono “de facto pokazuje spremnost na učešće u blokiranju donošenja odluka u institucijama na državnom nivou”.

(StarMo)