Naslovnica Mostar Učenici osnovnih škola na otvorenom učili o zaštiti okoline

Učenici osnovnih škola na otvorenom učili o zaštiti okoline

216
Screenshot: YouTube

Mostar — Pod motom “Čija je ovo planeta?” obilježen je međunarodni Dan planete Zemlje u Eko HUB-u Mostar na permakulturnom imanju “Nešto Više” u Humilišanima pored Mostara u organizaciji udruženja “Nešto više”.

Službenik za komunikacije Udruge „Nešto više” Nikola Bačić rekao je da je ovaj današnji događaj dio projekta „Mostar – prostori koji pokreću” koji je nedavno plasiran, a osim njihove organizacije učestvuju i četiri partnerska udruženja.

“Ovo danas je samo jedan od događaja. Dosad se održala Javna pričaonica o javnim prostorima u gradu Mostaru, održat će se također koncert u Abraševiću ‘Mimika Orchestra’ te ovaj naš Dan otvorenih vrata pod motom ‘Čija je ovo planeta?’. Koncept je takav da smo spojili teme ekologije, permakulture, zaštite prirode kao i racionalnijeg korištenja javnih resursa i javnih prostora”, rekao je Bačić, prenose u petak bh. mediji, koji se pozivaju na Fenu.

Kako kaže, jedan od ciljeva im je ukazati kako svi javni prostori nisu u gradu, već da ih čak ima i u seoskim sredinama, po njihovim saznanjima oko 40 posto, a na danu otvorenih vrata njihove organizacije održana su i jutarnja predavanja na otvorenom koja su posebno bila prilagođena učenicima i učenicama mostarskih osnovnih škola “Zalik” i “OŠ Petra Bakule”, koji su kroz radionice naučili važne smjernice o tome kako aktivno doprinijeti zdravijoj okolini.

“Koncept događaja je bio podučavanje djece iz dvije škole, a imali su vrlo zanimljive radionice, od reciklaže stare plastike do kompostiranja. Uz to, imali su i obilazak permakulturnog plastenika gdje ima više vrsta, a na kraju ih je dočekala banka sjemena te predavanje o lokalnom autentičnom sjemenu koje čuvamo ovdje i na koje se svi mogu prijaviti”, ustvrdio je Bačić.

Pojasnio je kako ovaj događaj spaja temu permakulture, ekologije, reciklaže i zaštite životne sredine s inkluzijom osoba s invaliditetom, koji za cilj ima otvaranje i prilagođavanje gradskih javnih prostora svim grupama društva.

“Koncept ovoga događaja uklapa edukaciju djece i osoba s invaliditetom u smjeru održivijeg korištenja javnih prostora dok u isto vrijeme permakulturna farma organizacije ‘Nešto više’ predstavlja savršen primjer otvorenog prostora u potpunosti prilagođenog osobama s invaliditetom od koje bi i drugi mogli puno naučiti”, ustvrdio je Bačić.

 

Naglasio je kako pokušavaju građane osvijestiti da su javni prostori njihovi, da imaju pravo da se u javnom prostori čuje njihov glas, kao i potrebe jer Mostar po ovom pitanju može puno bolje.

Nastavnica biologije Anđelka Rozić istakla je kako boravak na otvorenom puno znači za učenike.

“Za vrijeme pandemije nisu nigdje izlazili, nije bilo nikakve terenske škole, a kada sam im rekla da će biti terenska nastava i da će doći na ovo imanje bili su veoma sretni. Naša škola je jedna od najboljih škola, što se tiče dvorišta u Gradu Mostaru. Imamo velik broj sadnica u vrtu gdje se može vršiti praktična nastava, što će im bolje poslužiti nego teorijsko znanje iz udžbenika”, istakla je Rozić.

Radni terapeut i odgajateljica u Udruženju za osobe s invaliditetom „Vedri osmijeh” Ivana Marijanović se također složila s tim da boravak na otvorenom mnogo znači i osobama s invaliditetom.

“Ne mogu opisati koliko je značajno za jednu osobu s invaliditetom, da nakon dvije godine izolacije i svega što se dogodilo i izađu u prirodu i druženje s drugim ljudima. Lijepo je doći među naše prijatelje u Organizaciju ‘Nešto više’ kako bismo se družili i obnovili znanje”, rekla je Marijanović.

Osvrnula se i na javne površine u gradu Mostaru i njihov nedostatak.

“Većina javnih površina nema adekvatan pristup i infrastrukturu prilagođene osobama s invaliditetom, mislim da je smiješno uopće razgovarati o značaju toga za osobe s invaliditetom. Jedan od problema je i onečišćenje javnih površina u Mostaru”, smatra ona.

Iz Udruženja “Vedri osmijeh” su uputili apel nadležnima “da zaposle stručne osobe koje će napraviti odgovarajući plan i organizaciju kako bi se javne površine prilagodile korištenju svim osobama, bez diskriminacije”.

Posebni gosti dana otvorenih vrata na permakulturnoj farmi bile su partnerske organizacije – “Udruga za Down Sindrom Mostar”, “Los Rosales”, “Vedri osmijeh”, “Naša djeca” i “Sunce” čiji su članovi i korisnici uživali u prirodi i druženju sa životinjama.

(StarMo)