Naslovnica Politika Ubrzo nova koalicija u ZDK

Ubrzo nova koalicija u ZDK

424

Zenica — Aktuelna koalicija u Zeničko-dobojskom kantonu (ZDK), koju čine SDA, ASDA, HDZ BiH i Stranka za BiH i jedan nezavisni zastupnik, ako je suditi po toku posljednjeg skupštinskog zasijedanja, spremna je za proširenje. O tome za sada nema zvaničnih potvrda, ali se podrazumijeva da će kantonalne organizacije SDA, SBB i DF slijediti odluke stranačkih centrala, javila je FTV.

U provedbi političkih odluka proisteklih iz dogovora lidera SDA, SBB-a i DF-a, ako je suditi po izjavama iz stranačkih sjedišta u ZDK-u, aktivnosti još nisu počele.

“O tim detaljima ne mogu govoriti. O tome će odlučiti organi stranke. Kao klub smo dužni da poštujemo smjernice koje dobijemo od organa stranke”, kaže Himzo Smajić, predsjednik Kluba zastupnika SDA u Skupštini ZDK-a.

“U kojem će to smjeru ići i kakvom dinamikom, zasad ne znamo, ali sigurno da ćemo postupiti onako kako odluče organi stranke”, ističe Ismet Sarajlić, zastupnik SBB-a u Skupštini ZDK-a.

“Nemamo konkretne razgovore vezane za to, ali imamo svoje ciljeve. Mislim da će do rekonstrukcije doći vrlo brzo”, tvrdi Edin Arnaut, predsjednik Kluba zastupnika DF-a u skupštini ZDK-a.

I prije dogovora lidera SDA, SBB-a i DF-a, u političkim krugovima u ovom kantonu špekuliralo se o mogućem „istiskivanju“ A-SDA iz vlasti u korist DF-a i SBB-a.

“A-SDA ništa neće raspakivati. A-SDA u ovom kapacitetu ostaje do kraja mandata”, poručuje Ramo Isak, predsjednik Kluba zastupnika A-SDA u Skupštini ZDK-a.

Promjene u vladajućoj koaliciji su unutarnja stvar bošnjačkog bloka u ZDK-u, kažu u HDZ-u BiH.

“Što se tiče nas iz HDZ-a i stranaka HNS-a, bit ćemo partneri u tom novom savezu”, kaže Ivo Tadić, dopredsjedavajući Skupštine ZDK-a (HDZBiH).

Promjena skupštinske većine po automatizmu znači i promjene u izvršnoj vlasti. Sudeći prema stavovima HDZ-a BiH i A-SDA, pet ministarskih pozicija na kojima su kadrovi ovih stranaka neće biti predmet moguće nove raspodjele.

To, pak, znači da bi se prostor za kadrove novih koalicijskih partnera morao tražiti u preostalih pet ministarstava, od kojih četiri vode kadrovi SDA, a jedno kadar Stranke za BiH.

(StarMo)