Naslovnica Izdvojeno Ubrazava se uvođenje 5G mreže u svijetu – Najviše u Kini

Ubrazava se uvođenje 5G mreže u svijetu – Najviše u Kini

227

London — U svijetu je unatoč pandemiji ove godine ubrzano uvođenje 5G funkcionalnosti u području mreža i uređaja te se očekuje da će do kraja godine biti 220 miliona globalnih 5G pretplata, od čega 80 posto u Kini, prognoze su iz nove studije “Ericsson Mobility Report-EMR”.

U studiji se prognozira i da će do kraja 2026. godine u svijetu biti oko 3,5 milijardi 5G pretplata, što bi bilo oko 40 posto svih mobilnih pretplata i predstavljat će više od 50 posto mobilnog podatkovnog prometa.

“Sadašnji rast 5G pretplata i pokrivenost stanovništva potvrđuju da ova tehnologija ulazi u primjenu brže od svih prethodnih generacija mobilnih tehnologija”, kažu istraživači u studiji EMR za studeni ove godine, koja procjenjuje i da će do kraja 2020. više od milijardu ljudi ili 15 posto svjetskog stanovništva živjeti u području s 5G pokrivenošću.

U Kini je 5G nacionalni strateški fokus, a i sve je više cjenovno dostupnih 5G pametnih telefona nekoliko dobavljača.

Stvari se ubrzavaju i u SAD-u, odnosno istraživači očekuju da će sjeverna Amerika završiti 2020. s oko četiri posto 5G mobilnih pretplata, dok bi ih u 2026. moglo biti već 80 posto, čime bi SAD bila prva među svim svjetskim regijama.

Evropa će, prema projekcijama u studiji, 2020. završiti s oko jedan posto 5G pretplata, s time da su neke zemlje, pa i Hrvatska, zbog pandemije odgodile aukcije radijskog spektra/frekvencija potrebnih za podršku jačoj implementaciji 5G za 2021.

(StarMo)