Naslovnica Izdvojeno Uborak: Krivične prijave i blokada

Uborak: Krivične prijave i blokada

910

Mostar — Više desetina građana mostarskih prigradskih naselja Bijelo Polje i Vrapčići, okupilo se u četvrtak uvečer, uprkos hladnom vremenu, kiši, te nesnosnom smradu, pred ulazom u deponiju Uborak, čije zatvaranje, sanaciju i izmještanje traže već mjesecima.

Do okupljanja je došlo uoči isteka okolinske dozvole deponiji 3. decembra, koju je prije dva mjeseca odbilo produžiti Federalno ministarstvo okoliša i turizma.

Potpredsjednik Udruženja građana “Jer nas se tiče”, nastalog iz istoimene građanske inicijative sa društvenih mreža, koje okuplja mještane navedenih naselja koji žive uz deponiju, Nijaz Hodžić, izjavio je da su se odlučili na još jedan potest pred ulazom u deponiju kako bi poručili vlastima da ne odustaju od svojih zahtjeva.

On je rekao da su posljednjih dana predstavnici Udruženja održali nekoliko sastanaka sa institucijama na kantonalnim i federalnom nivou, a prekjučer i sa ministricom okoliša i turizma Federacije BiH, Editom Đapo, na kojem su prisustvovali i predstavnici mostarske Gradske uprave.

“Oni ne vide da se to može riješiti u najskorije vrijeme, tako da oni imaju namjeru produžiti okolinsku dozvolu, bez ikakvih (javnih) rasprava, nego onako, eto. Mi smo njima rekli da, naravno, oni to mogu, međutim, mi već pripremamo krivične prijave protiv svih odgovornih, odnosno svih potpisnika te nove okolinske dozvole, odnosno dozvole da se kopa još jedna rupa ovdje između ove dvije stare”, rekao je Hodžić, prenosi Radio Slobodna Evropa.

On je ponovio da deponija na kojoj se sad odlaže smeće nema nikakvu dozvolu, “niti građevinsku, niti upotrebnu, niti okolinsku”. Za novu rupu bi, rečeno je na sastanku prema Hodžićevim riječima, dozvola bila izdata na godinu dana, a da se u tom periodu riješi problem deponije u gradu Mostaru.

“Međutim, (gradonačelnik Ljubo) Bešlić i ‘ekipa’ iz grada tvrde da oi neće odustati od ove lokacije, jer su oni kao uložili ovdje puno sredstava i oni će nastaviti i dalje kopati rupe”, dodao je Hodžić.

Hodžić je podsjetio da je nadležna Federalna inspekcija najavila da će 3. decembra deponija biti zapečaćena, ukoliko Federalno ministarstvo okoliša i turizma ne izda produžetak okolinske dozvole deponiji Uborak.

Ako ne dođe do zatvaranja, najavio je Hodžić, Udruženje “Jer nas se tiče” će 4. decembra organizirati mirne proteste. “Odnosno, nećemo dozvoliti više odlaganje smeća na ovu lokaciju”, naglasio je Hodžić.

(StarMo)