Naslovnica Život Ubijeno 60 Afganistanaca i 13 američkih vojnika

Ubijeno 60 Afganistanaca i 13 američkih vojnika

120
foto: agencije

Kabul — Najmanje 60 afganistanskih civila je ubijeno u dvije eksplozije kod aerodroma u Kabulu, saopštilo je Ministarstvo zdravlja Afganistana, dok je ranjeno 140, prenosi The Guardian.

Trinaest pripadnika američkih snaga je ubijeno, od toga 10 marinaca, a najmanje 18 povrijeđeno, javlja CNN, a prenosi Radio Slobodna Evropa.

General Frank McKenzie, šef američke Centralne komande, na brifingu za novinare rekao da je nakon bombardovanja uslijedila pucnjava i da se, dok je vojska tužna zbog smrti svojih pripadnika, nastavljaju evakuacije iz Afganistana.

McKenzie je kazao a su SAD spremne da preduzmu mjere protiv odgovornih za napade u Kabulu, dodajući da smatra da je napade izvela “Islamska država u Afganistanu”, grupa poznata kao “Islamska država provincije Horasan” ili ISIS-K .

Ova organizacija je u četvrtak preuzela odgovornost za eksplozije u Kabulu, javlja agencija “Amak”, a prenosi Reuters.

“Bombaš samoubica iz ‘Islamske države’ uspio je da dođe do velike grupe saradnika američke vojske u kampu `Baran` nedaleko od aerodroma u Kabulu i aktivirao je pojas sa eksplozivom, pri čemu je ubio 60 ljudi i ranio više od stotinu, uključujući i talibane”, navodi se u saopštenju ove ekstremističke grupacije.

McKenzie je rekao da očekuje nastavak napada.

“Naš fokus je trenutno na druge izuzetno aktivne prijetnje po aerodrom.”

On je dodao da “još uvijek istražujemo tačne okolnosti napada”.

McKenzie je rekao da američka vojska sada razgovara sa talibanima o poboljšanju sigurnosti na aerodromu proširenjem bezbjednosnog kordona oko njega.

“Rekli smo im da morate da nastavite da proširite sigurnosni perimeter. Identifikovali smo neke puteve koje bismo željeli da ih zatvore. Oni su naznačili su da su spremni da zatvore te puteve, jer procjenjujemo da je opasnost od samoubilačkih napada trenutno velika, pa želimo da se smanji mogućnost da neko od tih vozila približi”, rekao je američki general.

On je istakao da se na tom području nalaze bespilotne letjelice, pri čemu stručnjaci stalno procjenjuju mjesto događaja radi prijetnji, kao i helikopteri i avioni sa dobrim sistemima za snimanje.

McKenzie je rekao da se procjenjuje da se oko 1.000 američkih građana još uvek nalazi u Afganistanu.

(StarMo)