Naslovnica Život Ubijen lider ISIL-a

Ubijen lider ISIL-a

426
Abu Bakir al-Bagdadi

Washington — Sigurnosne službe dvije zemlje, Irana i Iraka, saopćile su odvojeno da su obavješteni da je lider “Islamske države” Abu Bakir al-Bagdadi ubijeni u Siriji, prenosi Reuters.

Kako su prenijele agencije, vjeruje se da je Bagdadi ubijen u američkoj akciji u Siriji. U akciji su navodno učestvovali helikopteri, avioni i specijalci – javljaju američki mediji. Konačna potvrda smrti lidera ISIL-a očekuje se “nakon DNK analize” – dodaju mediji.

Komandant jedne od militantnih grupa u Idlibu na sjeverozapadu Sirije kazao je da je Bagdadi “vjerojatno ubijen u napadu u subotu nakon ponoći koji je uključio helikoptere i borbene zrakoplove te nakon toga djelovanje kopnenih snaga u selu Briša u blizini turske granice”.

Sirijski opservatorij za ljudska prava prenio je da je u tom dvosatnom napadu ubijeno devet osoba među kojima i dvije žene, te moguće najmanje jedno dijete. Jedna je zgrada, za koju se vjeruje da je bila glavna meta pogođena iz zraka, prije nego što su se snage spustile helikopterima i upustile u obračune na tlu, navodi Opservatorij koji ima izvore u Siriji.

Predsjednik SAD Donald Trump sinoć je na Twitteru napisao: “Nešto veliko se upravo dogodilo”. Trumpova press konferencija se očekuje tokom dana.