Naslovnica Region Ubica Vedrana Puljića kaže da “nije kriv”, te da je “pucao u...

Ubica Vedrana Puljića kaže da “nije kriv”, te da je “pucao u zrak”

226
Oliver Knezović

Split — Na Županijskom sudu u Splitu je iznova započelo suđenje u 13 godina starom slučaju protiv Olivera Knezovića.

Knezoviću, inače umirovljenom časniku i bivšem pripadniku ‘Kažnjeničke bojne’ HVO-a, od 2015. godine se sudi zbog ubistva 24-godišnjeg Vedrana Puljića i šest pokušaja ubistva tokom navijačkih nereda 4. 10. 2009. u Širokom Brijegu.

Knezović je tokom nereda uzeo službeni pištolj jednog od policajaca, koji su osiguravali utakmicu i ispalio više hitaca. Sam se predao policiji u Širokom Brijegu, da bi zatim pobjegao i u pratnji odvjetnika ponovno otišao u policijsku postaju u Zagrebu – piše Dnevni list.

Za medije je tada tvrdio da je pobjegao jer će u Hrvatskoj dobiti pravednije suđenje. Tvrdio je da je pucao u zrak, te nije kriv za usmrćivanje Puljića.

U početku mu se sudilo za ubistvo 24-godišnjaka i još šest pokušaja ubistava, no sredinom septembra 2017. godine Županijsko državno odvjetništvo izmijenilo je optužnicu. Sada ga se, naime, tereti za dva kaznena djela – pokušaj ubojstva i općeopasnu radnju.

Knezović je ponovno izjavio da se “ne osjeća krivim za kaznena djela za koja ga tereti optužnica i iznio obranu”.

– Prošlo je puno vremena, ne mogu se sjetiti nekih stvari koje možda i nisu toliko bitne. Taj dan je napadnut grad od strane huligana. Ugroženi su bili građani, policija, djeca – kazao je među ostalim Knezović, a zatim ispričao kako je pištolj došao u njegove ruke.

Kako je rekao, u to vrijeme je živio oko 500 metara od stadiona Pecara, a u trenutku kada je spazio ‘Horde zla’ nalazio se u kafiću blizu stana s nekoliko prijatelja. Sarajlije su rušile sve pred sobom, a upali su i u spomenuti kafić gdje su razbijali inventar.

– Rulja se bacila na policajce, pa sam se i ja bacio na njih. Ispao je pištolj, ja sam ga uzeo i u zrak ispalio tri do četiri hica. To je bila borba za goli život – rekao je dodavši da je na ulicama u tom trenutku bilo jako puno oružja, poput kalašnjikova i pištolja te da je cijela situacija više nalikovala ratnom sukobu nego uličnoj borbi.

Kada je ispalio nekoliko metaka u zrak, rulja se razmaknula, tvrdi, ali brzo su nastavili s neredom.

On je pištolj vratio policajcu Draganu Vujeviću kojem i pripada, a zatim prišao širokobriješkom načelniku policije Zoranu Galiću, kojem je sve ispričao, a on mu je odgovorio: ‘Svaka čast, prijatelju’.

– Žao mi je svih žrtava koje su bile, ali nisam kriv. Nisam imao nagon pucati u čovjeka, to što sam napravio je policijski potez, pucanje u zrak kao znak upozorenja – rekao je Knezović.

Sudsko vijeće će donijeti presudu za nekoliko dana.

 

(StarMo)