Naslovnica Život UABNOR Mostara: Gdje nestade bista narodnog heroja?

UABNOR Mostara: Gdje nestade bista narodnog heroja?

842
foto arhiva

Mostar — U Mostaru je nastavljeno uništavanje antifašističkog naslijeđa i čvrsto vjerujemo, a u to smo se posljednjih godina puno puta uvjerili, da je uništavanje i poticanje uništavanja antifašističkog naslijeđa direktna podrška i poticaj neofašističkom organiziranju i djelovanju, javili su je iz Udruženja antifašista i boraca NOR-a (UABNOR) Mostar.

“Do sad smo uvjeravani da to čine neodgovorne grupe huligana, međutim to sada čini Javno poduzeće u vlasništvu Grada Mostara. Ovaj put na meti je, u samom centru grada, park u kojem je nekih davnih godina uređen mali spomen kompleks s bistom narodnog heroja Jusufa Čevre. Bista je ranije nestala, a sada su radnici JP Komunalno sve ostalo uništili s namjerom da prave nešto drugo”, kazali su iz UABNOR-a Mostar.

Također, traže “hitno zaustavljanje započetih radova i vraćanje u, kako kažu, zatečeno stanje”.

“Ako se započete radnje ne zaustave, protiv odgovornih pojedinaca, ali i nadležnih organa pokrenut ćemo sudske procese. Krajnje je vrijeme da se ovdje počne zaustavljati poticanje neofašizma”, ističu iz UABNOR-a Mostar.

Podsjećaju kako je Jusuf Čevro rođen 25. 02. 1914. godine u Mostaru, kao mladi krojački radnik rano se uključio u rad revolucionarne radničke omladine Mostara i sindikalne podružnice tekstilno-krojačkih radnika te je bio među prvim omladincima koji su dolazili u Radnički dom i po zadatku partijskog rukovodstva radili na preuzimanju i stabilizaciji Doma i obnavljanju sindikalnih organizacija.

“U ustaškom zatvoru u Mostaru bio je strahovito mučen, vješali su ga za noge, tukli motkama, boli noževima, držali ga bez hrane dajući mu da pije samo slanu vodu, a pored toga ustaše nisu uspjele od Jusufa iznuditi bilo kakve podatke o partijskoj organizaciji Mostara i njenom radu. Potpuno fizički uništenog i izmučenog, ustaše su ga strijeljale na mjestu Ovojci, kod sela Pologa, u blizini Mostara, 1. kolovoza 1941. godine. Dana 23. srpnja 1952. godine proglašen je za narodnog heroja i bio je jedan od devet ‘Veležovih’ narodnih heroja. Godine 1965. njegovi posmrtni ostaci preneseni su i sahranjeni na Partizanskom groblju u Mostaru”, stoji u saopštenju.

 

(StarMo)