Naslovnica Mostar UABNOR Mostar: Ponovo atak na Partizansko spomen-groblje

UABNOR Mostar: Ponovo atak na Partizansko spomen-groblje

357
foto: arhiva - ilustracija

Mostar — “Dok normalan svijet raspravlja i pokušava sa mostarskih ulica skloniti nazive koji su civilizacijska sramota za ovaj grad, dok je trajala trakavica oko izbora gradonačelnika, te sve to slavodobitno proslavljano vatrometom, u tišini policijskog sata, u mraku, kao i obično, sljedbenici najmračnije ideologije prošlosti nastavili su slavlje razbijanjem ploča sa imenima poginulih antifašista u Drugom svijetskom ratu, na Partizanskom spomen groblju”, saopćeno je u nedjelju iz UABNOR Mostar.

“Ponovni atak na ovo remek djelo memorijalne arhitekture, na ovaj Nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine, je sramota i uvreda za sve građane, ne samo Mostara, nego i cijele države.

Pitamo policiju kako je moguće da nikada nikoga niste sankcionisali, a prilikom svakog posjeta neke grupe Partizanskom spomen groblju posjetioce štitite od gostiju jednog te istog kluba-kafića? I uvijek ti isti naprave problem. Insistiramo da se sa praksom nečinjenja konačno prestane i poduzmu energične mjere protiv počinioca.

Cijeli grad, osim policije, zna ko to čini. Istovremeno od novoizabranog Gradskog vijeća i gradonačelnika tražimo da se ovim povodom oglase i u okviru svojih nadležnosti zaštite ovaj spomenik”, saopćeno je.

(StarMo)