Naslovnica Mostar UABNOR Mostar: Napad na Partizansko groblje – teroristički čin

UABNOR Mostar: Napad na Partizansko groblje – teroristički čin

454
foto: Facebook

Mostar — Udruženje antifašista i boraca Narodnooslobodilačkog rata (UABNOR) Mostar oglasilo se u povodu ponovnog skrnavljenja Partizanskog spomen-groblja u Mostaru.

“Desilo se ponovo, po ko zna koji put. Opet isti rukopis koji pamtimo još od marta 1992. godine i prvog nasrtaja na Partizansko spomen groblje u Mostaru. I uvijek konstatacija da je to djelo neodgovorne grupe maloljetnih huligana. I nikad nema otkrivenih, privedenih, sankcionisanih. Godinama šutnja svih koji bi građanima trebali dati odgovore na brojna pitanja koja u vezi sa ovim događanjima imaju”, stoji u reakciji, koja je medijima prolsijedjena sa email adrese UABNOR-a Mostar.

U reagovanju se podsjeća kako je Partizansko spomen groblje Nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine, a 25. novembar Dan državnosti, dakle državni praznik, te da je Partizansko spomen groblje “napadnuto i devastirano uoči Dana državnosti Bosne i Hercegovine i najavljene mu posjete tim povodom”.

“Dakle, napad na Partizansko spomen groblje ovim povodom je napad na Bosnu i Hercegovinu, a napad na državu na ovakav način je teroristički čin.

Zato tražimo od svih državnih agencija i organa da se uključe u rasvjetljavanje ovog terorističkog čina i pravdi privedu izvršioce, ali i inspiratore i podstrekače kontinuiranog atakovanja na državu, unošenja nesigurnosti među građane i podstrekavanje nacionalne mržnje.

Mi antifašisti Mostara nemamo više strpljenja za život u nesigurnosti, za kontinuirane laži i obmane. Mi sigurnosnim organima HNK ne vjerujemo, jer ne djeluju, te nedjelovanjem postaju saučesnici”, navodi se uz ostalo u reakciji.

(StarMo)