Naslovnica Mostar UABNOR Mostar: Konačno su pale sve maske

UABNOR Mostar: Konačno su pale sve maske

584
foto: ilustracija

Mostar — Udruženje antifašista i boraca Narodnooslobodilačkog rata (UABNOR) Mostar objavilo je u petak kako je potrošen samo manji dio novca iz budžeta Grada Mostara za održavanje Partizanskog spomen groblja.

“Konačno pale su sve maske. Grad Mostar, njegova gradska uprava i gradonačelnik Ljubo Bešlić objavom Izvršenja budžeta za 2019. godinu javno su pokazali svoje pravo lice. Naime, tim istim budžetom za 2019. godinu za održavanje Partizanskog spomen groblja bilo je planirano 30.000 KM, a objavljeni Izvještaj svjedoči da je potrošeno 4,407,00 KM”, navode u saopštenju iz mostarskog UABNOR-a.

Pitaju treba li podsjetiti da je Partizansko spomen groblje Nacionalni spomenik BiH, da je svakodnevna meta organiziranih grupa koje ga devastiraju, da je zapušteno i ne održava se.

“Devastiranje Partizanskog spomen groblja u Mostaru nije, kako nas godinama uvjeravaju iz policijskih struktura HNK, ali i iz gradskih struktura, djelo neodgovornih maloljetnih huligana, nego se radi o dobro osmišljenom strateškom cilju politika koje godinama vladaju na našem području.

Izvršioci su članovi dobro organiziranih neofašističkih grupa, bez obzira kako se one legalno zovu i pod kojim imenom su registrovane. Naravno, oni su podržani od politike i sve rade na mig zaduženih za takvu aktivnost u istoj toj politici.

Tome zorno svjedoči i pomenuti Izvještaj o izvršenju budžeta za 2019. godinu. Cilj je i na ovaj način doprinijeti reviziji istorije i presuđene kolaboracioniste iz Drugog svjetskog rata rehabilitirati i predstaviti kao zaštitnike naroda, a pobjednike iz istog rata predstaviti kao zločince”, tvrdi se u saopštenju.

Iz UABNOR-a Mostar podsjećaju i da je atak na Nacionalni spomenik BiH, istovremeno i udar na samu državu Bosnu i Hercegovinu, “jer negiranjem njene antifašističke borbe nalogodavci ovakvih djela i akcija negiraju ZAVNOBiH, a negirajući ZAVNOBiH oni potiču ideju da je BiH kao država nemoguća i da nema svoj istorijski kontinuitet”.

“U konačnici cilj je podjela države i pripajanje pojedinih njenih dijelova susjednim državama, koje svojim politikama, otvoreno ili pak upakovano u ‘celofan’ koketiraju sa ovakvim aktivnostima”, dodaje se u saopštenju.

Antifašisti Mostara navode u saopštenju i da je opasna i nerazmljiva šutnja državnih, ali i svih drugih struktura vlasti, kao i političkih stranaka na svim nivoima o ovim i ovakvim dešavanjima.

“Mi vjerujemo da je najsnažniji kohezioni faktor i garant jedinstva i ravnopravnosti svih građana i naroda Bosne i Hercegovine njeno antifašističko naslijeđe i njena antifašistička sadašnjost. Neprijatelji ove države to dobro znaju i zato se tako agresivno pokušavaju obračunati sa antifašizmom danas i antifašističkim naslijeđem koje baštinimo.

U ime budućnosti, a zbog svjesnog neizvršenja planiranog budžeta, što direktno vodi devastiranju Nacionalnog spomenika BiH, nama ne preostaje ništa drugo do da protiv svih onih, a imena su poznata javnosti, koji su svojim djelovanjem ili nedjelovanjem doveli do ovakve situacije, podnesemo tužilaštvu odgovarajuće prijave”, stoji u saopštenju za jvnost iz UABNOR-a Mostar.

(StarMo)