Naslovnica BiH U Travniku pobjeda kandidata SDA – U Foči neizvjesno

U Travniku pobjeda kandidata SDA – U Foči neizvjesno

410
foto arhiva

Travnik/Foča — Kenan Dautović iz Stranke demokratske akcije (SDA) novi je načelnik općine Travnik, objavila je u nedjelju navečer Koalicija za slobodne i poštene izbore “Pod lupom”.

Dautović je, prema preliminarnim rezultatima, osvojio 54,8 posto glasova na prijevremenim izborima za načelnika Općine Travnik.

Haris Kaniža, iz koalicije “Naša travnička priča” koju čine Socijaldemokratska partija, Narod i pravda, te Naša stranka, osvojio je 45,2 posto glasova.

– Razlika je u nešto više od 1.000 glasova, a glasovi pristigli putem pošte i mobilnih timova ne mogu promijeniti rezultat – kazao je projekt menadžer Koalicije “Pod lupom” Dario Jovanović, na konferenciji za novinare u Travnik.

Neizvjesna je situacija kada je riječ o prijevremenim izborima za načelnika Općine Foča (FBiH) gdje je, trenutno, “nemoguće odrediti koji od četiri kandidata je pobjednik”.

– To je neobična situacija jer prema preliminarnim podacima, svi kandidati imaju otprilike podjednak broj glasova, odnosno imeđu 24 i 26 posto. Dakle, prvi put imamo situaciju da su svi kandidati mogući pobjednici na izborima i odlučit će glasovi putem mobilnih timova – kazao je Jovanović.

Kandidat SDA Mensud Borović osvojio je 230 glasova birača, kandidat koalicije A-SDA NBL “Zajedno za Ustikolinu” Mensad Arnaut dobio je 241 glas, nezavisni kandidat Mujo Sofradžija 246, dok je nezavisna kandidatkinja Mensura Karahodža osvojila 218 glasova.

(StarMo)