Naslovnica Region U toku velika operacija policije Kosova i EULEX-a

U toku velika operacija policije Kosova i EULEX-a

413
foto: arhiva - ilustracija

Priština — Specijalizovana vijeća saopštila su u petak da je na Kosovu u toku operacija po nalogu Specijalizovanog tužilaštva koja se odvija uz podršku Policije Kosova i Evropske misije za vladavinu prava na Kosovu (EULEX).

Kako se navodi u saopštenju, uskoro će biti dostavljene i opširnije informacije o operacijama koje se sprovode, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Pripadnici Policije Kosova i EULEX-a su primijećeni i ispred sjedišta Demokratske partije Kosova u Prištini, ali su demantovali na Twitteru da su u prostorijama stranke.

Prema informcijama sa terena, pripadnici Policije Kosova i EULEX-a su pozicionirani i u blizini kuće bivšeg predsjednika Kosova Hashima Thacija, koja se nalazi u selu Čaglavica kod Prištine, ali i ispred zgrade u kojoj živi porodica Kadrija Veselija, lidera Demokratske partije Kosova (DPK).

Do sada niko iz DPK-a nije dao izjavu za medije.

Specijalizovana vijeća su u četvrtak uveče (5. novembar) potvrdila da su 26. oktobra potvrđene optužnice za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti protiv Rexhepa Selimija, Jakupa Krasniqija, Hashima Thacija i Kadrija Veselija, a koji su prebačeni u Hag 4. i 5. novembra.

Prema optužnici, na teret im se stavljaju ratni zločini, nezakonita ili proizvoljna hapšenja i lišavanja slobode, surovo postupanje, mučenja i ubistva, kao i zločini protiv čovječnosti kao što su zatvaranje, drugi nehumani postupci, mučenje, ubistvo, prisilni nestanci lica i progoni. Ova krivična djela su izvršena u periodu od marta 1998. do septembra 1999.

Za sada je poznato da će se pred sudom u Hagu prvi pojaviti bivši portparol OVK Jakup Krasniqi i to u ponedjeljak (9. novembar).

Specijalizovano tužilaštvo Kosova u Hagu bavi se istragom navodnih zločina pripadnika Oslobodilačke vojske Kosova počinjenih nad etničkim manjinama i političkim rivalima od januara 1998. do decembra 2000.

(StarMo)